Medborgarlöften stärker samarbetet med polisen

23 januari 2015

Utbildning till krögare, insatser för att minska mängden alkohol och droger och gemensamt fältarbete i krogmiljön. Det är några punkter i de nya medborgarlöften som tagits fram av polisen och kommunen.

I ett nationellt pilotprojekt har Nyköpings kommun under hösten 2014 varit med och format helt nya medborgarlöften som ska styra framförallt polisens arbete men också en del av kommunens brottsförebyggande insatser.

Löftena utgår från lokala problem och ser därför olika ut i de 13 kommuner som har deltagit i pilotprojektet. Förutom Nyköping har även Oxelösunds kommun deltagit i pilotprojektet, som avslutas i dagarna.

Medborgardialog ledde fram till insatser mot krogvåldet

Pilotprojektet har styrts av Genomförandekommittén för den nya polisorganisationen och bygger på dialog med medborgarna om vilka problem som finns lokalt. I pilotområdena har polisen samarbetat med ett antal kommuner.

Bland annat har man tillsammans samlat in åsikter i centrum i Nyköping och genomfört en medarbetardialog med de egna poliserna. Enligt närpolisområdeschef Peter Wahlberg är bilden som framträder relativt samstämmig. Bland annat upplevs krogmiljön på Öster, liksom hamnen sommartid, vara områden där otryggheten och brottsligheten behöver prioriteras även framöver.

Samverkan viktig i det brottsförebyggande arbetet

Säkerhetssamordnare Anna Hesselgren på kommunens avdelning Räddning och säkerhet har deltagit i projektgruppen.

- För oss känns det självklart att medverka. Vi ser det som en naturlig förlängning av den samverkansöverenskommelse som vi redan har med polisen. Den gör att vi kan lita på att vi stödjer varandra i olika frågor.

Fredag den 23 januari presenteras medborgarlöftena vid en pressträff i polishuset. Du hittar också filmer och dokumentation om det nationella pilotprojektet kring medborgarlöften på www.polissamordningen.se.  

Säkerhetssamordnare om medborgarlöften i SN:s Studio Alarm

Se Anna Hesselgren tillsammans med polisens Kjell Malmkvist i SN:s Studio Alarm om medborgarlöften