Markarbete forsätter vid Påljungshage

20 juli 2015

Nyköping växer. För att kunna erbjuda tomter till företag som vill etablera sig nära Nyköping med ett strategiskt läge vid E4:an forsätter nu markarbetena vid Påljungshage. Marken är berg som behöver tas bort för att området ska kunna bebyggas.

Nyköpings kommun började förbereda området Påljungshage 2005. År 2007 flyttade de första butikerna in och idag finns följande butiker på plats: Apotek Hjärtat, Arken Zoo, Baresso Salong & Shop, Camelia blommor, City Gross, Elixir Fitness, Flügger Färg, Hööks, Intersport, Jysk, Lekia, Max hamburgerrestaurang, MIO, Stadium Outlet, 2baco.com och Rusta.

Nu ska Påljungshage fortsätta förberedas för mer handel, service och lättare industri som ett led i den långsikta planen för utveckling av området.

– Vi upplever en ökad efterfrågan på företagstomter i Påljungshage och i takt med att staden växer anser kommunen att det är helt rätt att satsa här, säger projektledare Katarina Bergkvist.

Arkeologiska undersökningar av marken har gjorts och platsen är godkänd för vidare markarbete. Nyköpings kommun har avtal med NCC som ska spränga, krossa och transportera bort bergmassorna.

Avverkning av skog börjar i slutet av juli

Arbetet börjar nu i juli 2015 med att skog avverkas på platsen. I september börjar arbetet med att ta bort berg. Det är en tidskrävande process och som tidigast kan det börja byggas på området i början av 2017. Berget kommer att tas bort i flera omgångar. Första omgången kommer att skapa en yta till försäljning på 20 000 kvm.

– Det kan bli höga ljud på dagtid för boende och verksamheter i området och vi ber om ursäkt för den störning som det kan innebära. Vi har undersökt flera alternativ och försökt att korta tiden så mycket som möjligt genom att konkurrensutsätta arbetet, säger Katarina Bergkvist.

Borttagningen av berg beräknas pågå som längst till 2025. Berget tas bort i omgångar och det kan bli uppehåll i arbetet mellan omgångarna. Det kommer alltid att vara sommaruppehåll, varje år mellan 15 juni – 15 augusti.

Informationsmöte för boende i området 11 augusti

Boende i området kommer att få information via post från NCC och kommer också att bjudas till ett informationsmöte 11 augusti 2015 (lokal och tid är inte bestämt än). Informationsmötet kommer att vara öppet för intresserad allmänhet, annons kommer i SN.

För ytterligare information:

Katarina Bergkvist
Projektledare Samhällsbyggnad
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 83 14

Johan Lundborg
Platschef
NCC Roads AB
Tfn 011-15 56 34