Många turister till Nyköping under sommaren

19 augusti 2015

En rundringning bland ett 40-tal aktörer inom Nyköpings besöksnäring visar att det varit en mycket bra sommar med många besökare.

Mer än hälften av de tillfrågade företagen och verksamheterna redovisar en ökning jämfört med föregående år medan en fjärdedel upplever en likartad sommar som i fjol.

Trots en sommar utan ihållande sol och värme har besökarna hittat till Nyköping. Istället för stranden har fler valt att aktivera sig och bland de besöksmål som ökat finns bland annat museer och mindre väderberoende besöksmål som i första hand lockar barnfamiljer.

Den nya attraktionen Bamses Värld vid Kolmårdens djurpark har inte bara varit en succé för Kolmården utan även för Nyköping. De flesta boendeanläggningar som tillfrågats upplever att fler av deras sommargäster kommit för att besöka Kolmården och Bamse. Överlag har antalet gästnätter ökat markant på hotellen i Nyköping.

Sommaren har även varit bra för restauranger och kaféer vilket också visat sig i övriga Sverige där färska siffror från SCB visar en upp en ökning med 4,2 procent i juni jämfört med föregående år.

På Nyköpings turistbyråer i Rådhuset, Skavsta och Nävekvarn har det också varit full fart under sommaren och jämfört med förra sommaren har fler sökt sig till turistbyråerna för att få information och inspiration under sitt besök i Nyköping. Från maj till juli har besöken på turistbyråerna ökat med nästan 7 procent. Andelen utländska besökare har under samma period ökat med nästan 13 procent. 

Ytterligare tecken på att Nyköping intresserar och lockar fler besökare är att turistbyråns webbplats Nyköpingsguiden ökade sina besök i juli med över 61 procent jämfört med juli 2014 vilket innebär över 49 000 besökare. Information om matställen och shopping har under sommaren ökat påfallande mycket. Många söker också efter saker att se och göra samt evenemang.