Lönekartläggningen bekräftar jämställda löner

13 november 2015

Alla 4 000 medarbetare ingick i höstens lönekartläggning som är den fjärde som görs i Nyköpings kommun. Resultatet bekräftar att kommunen inte diskriminerar kvinnor eller män vid lönesättning.

Nyköpings resultat ligger i nivå med övriga kommuners. Den kommunala sektorn har minst skillnader i lön på grund av kön enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

I tidigare års lönekartläggningar har det funnits vissa skillnader mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrkesgrupper där kvinnorna tjänat mindre än männen för jämförbart arbete.

- Sedan första lönekartläggningen år 2006 har vi arbetat med att jämna ut skillnaderna och det har gett resultat. Ett exempel är undersköterskornas löner som nu kommit ikapp och ligger in samma nivå som jämförbara mansdominerade yrken, säger förhandlingschef Anders Stenberg.

Nyköpings kommun har fortsatt inga skillnader baserat på kön inom yrkesgrupper förutom i ett fall där löneläget i en mindre handläggargrupp ska justeras.

- Vi vill göra rätt och säkra att det inte finns löneskillnader baserat på kön, upptäcker vi något som sticker ut vill vi åtgärda det så snabbt som möjligt, säger Anders Stenberg.

Jämförelser inom och mellan yrkesgrupper

I lönekartläggningen jämförs mäns och kvinnors löner inom yrkesgrupper. Jämförelser görs också mellan olika yrkesgrupper som gör ett likvärdigt arbete. Det som vägs in är: kunskaper och färdigheter respektive ansvarstagande och ansträngning. Inom kunskaper och färdigheter ingår erfarenhet och utbildning där teoretisk utbildning värderas högst.

Syftet är att undersöka och säkra att kvinnor och män som gör samma typ av jobb också har likvärdig lön. Enligt diskrimineringslagen ska alla arbetsgivare vart tredje år göra en lönekartläggning för att upptäcka, åtgärda och förhindra löneskillnader mellan kvinnor och män.

Alla 4 000 anställda är med i kartläggningen som baseras på 2015 års löner. Lönekartläggningen gjordes av konsultföretaget Sysarb som har över hundra kommuner som kunder och också arbetar med lönekartläggningar inom myndigheter och företag.

Kontakt för ytterligare information:

Anders Stenberg

Förhandlingschef
HR-avdelningen Nyköpings kommun
Tfn 0155 – 24 84 24