Lokala vattenhjältar fick pris

1 april 2015

Ryggsäckar, vattenflaskor och tårta. Det blev belöningen för klass 5A på Västra skolan för deras välgjorda tävlingsbidrag om vattnets kretslopp. 

VA besöker Västra skolan

Anna Alm Merelius och Mats Lindberg från Nyköping Vatten besöker klass 5A på Västra skolan för att hylla vattenhjältarna.

Det blev ingen vinst för Nyköpings elever i den rikstäckande tävling som branschorganisationen Mitt Vatten ordnade. Men kommunens VA-avdelning utsåg en lokal vinnare, klass 5A på Västra skolan, som bäst illustrerat hur vattnets kretslopp ser ut. Mitt under en NO-lektion överraskades eleverna med tårta och presenter.

- Vi ville uppmärksamma det arbete eleverna har lagt ner och utse en egen vinnare. Klass 5A visar i sitt bidrag att de verkligen har förstått kretsloppet och hur vi kan ta hand om vårt vatten, säger Mats Lindberg, VA-chef i Nyköpings kommun.

Vattenhjältar i klass 5AAlma Heilborn, Victoria Sestan, Maja Taylor och Filippa Björling hade gjort bidraget som klassen tävlade med. - Vi la ner mycket tid på det, säger Victoria.

Syftet med tävlingen var att sprida kunskap om det lokala vattnets kretslopp, alltså hur vattnet rinner från vattentäkten via vattenverk till hemmet och vidare till ett avloppsreningsverk innan det lämnas tillbaka till naturen.

Tårta till vattenhjältarna

 De övriga klasser från Nyköping som deltog i tävlingen var klass 4A och 4B från Västra skolan och klass 4B från Östra skolan. Inte heller de går lottlösa, utan får en symbolisk vattenflaska att fylla med kranvatten. Mitt Vatten har dessutom utsett alla deltagare till vattenhjältar.