Kommunstyrelsen 26 januari

20 januari 2015

Finansiering av kustledningen och Nyköpings gästabud 700 år beslutade kommunstyrelsen om på sammanträdet måndag 26 januari.

Här följer några beslut:

Minskat underskott hemtjänsten
Ett stort antal åtgärder har vidtagits för att minska underskottet inom hemtjänstverksamheten. I en rapport till kommunstyrelsen framgår det att åtgärderna börjat ge resultat och att månadskostnaderna minskat radikalt jämfört med tidigare månader under året.

Underskottet blev 15,2 miljoner 2014 och det krävs ytterligare kraftfulla ansträngningar för att få bort underskottet helt. Bland annat fortsätter arbetet med att minska kringtiden och göra tiden hos kunderna effektivare. Områdesindelningen har setts över liksom hur tiden registreras digitalt via Mobipen. Nyckelfri hemtjänst kommer också att innebära minskade kostnader liksom att sjukskrivningarna har minskat. Målet är att underskottet ska vara borta 2015.

Finansieringsstöd anläggningsavgifter
För att tydliggöra kostnaderna för fastighetsägarna för anslutning till kustledningen för vatten och avlopp mellan Sjösa och Vålarö föreslås kommunfullmäktige besluta om ett maxtak på 336 000 kronor. Kostnader som överskrider maxtaket finansieras med kommunala skattemedel.
För de fastighetsägare som inte har möjlighet med egenfinansiering genom eget kapital eller banklån föreslås möjlighet att delbetala anläggningsavgiften.
Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkade alliansens partier på återremiss och om det inte gick igenom på avslag på det föreslagna maxtaket, utan att få något gehör för detta.

Nyköpings gästabud 700 år
Den 10 december 2017 är det 700 år sedan det historiska gästabudet ägde rum på Nyköpingshus. Näringslivsenheten och Nyköpings Arenor får nu i uppdrag tillsammans med kommunikationsavdelningen att arrangera Gästabudet 700 år. Målet är att stärka besöksnäringen året runt och att skapa ett engagemang och ett tema bland Nyköpings företag och inom förenings- och kulturlivet. Totalt beräknas firandet kosta 3,6 miljoner kronor under de närmaste tre åren.

Ensamkommande barn
Avtalet med Migrationsverket föreslås ändras så att Nyköpings kommun ska ta emot 24 ensamkommande barn under 2015. Tidigare var antalet 14 boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn.

Miljö- och folhälsoaktiviteter
Nyköpings kommun kommer under året att delta i miljö- och hälsoaktiviteterna Earth Hour, Håll Sverige Rent, Vattendagen, Trafikantveckan, Tänk Om och uppmärksamhetsvecka mot dopning.