Kommunstyrelsen 15 juni

10 juni 2015

Brandholmens reningsverk ska byggas ut och graffitiväggen i hamnen blir kvar tills vidare, beslutade kommunstyrelsen vid sitt sammanträde 15 juni. 

Brandholmens avloppsreningsverk
Det blir en om- och tillbyggnad av Brandholmens avloppsreningsverk för 55 miljoner. I ombyggnaden ingår renovering och ökning av kapaciteten och modernisering av slamhantering, el- och värmeproduktion, mottagning av slam, blåsmaskiner och ventilation.

Resultatet blir effektivare reningsprocesser och en långsiktig hållbar hantering av slammet. Reningsverkets påverkan på miljön minskar genom att utsläppen av växthusgaser reduceras kraftigt. Allt slam som kommer till Brandholmen kommer att kunna rötas och biogasen som utvinns kan användas till att skapa el- och värme.

Strandskoning längs åpromenaden
Tekniska divisionen fick i uppdrag att utreda och projektera en renovering av strandskoningen vid Nyköpingsåns anslutning till kvarteret Åkroken.

Stödmuren har rört sig men det råder ingen omedelbar rasrisk. Med anledning av markrörelserna i området finns behov av att göra ytterligare geotekniska undersökningar som underlag för framtagande av lämpliga metoder för att förstärka strandskoningen och säkra åpromenaden. 1,5 miljoner anvisas till att utreda och projektera renovering av strandskoningen.

Graffitivägg
Graffitiväggen i hamnen beslutades bli kvar till vidare. Kultur- och fritidsnämnden har utvärderat väggen efter den tvååriga försöksverksamheten och kommit fram till att försöket med en kommunal graffitivägg i huvudsak varit gott. Nästa utvärdering kommer att göras juni 2018.

Vision Nyköping 2030
Förslag finns om en ny vision för Nyköping som sträcker sig fram till 2030.
- Nyköping är en hållbar och växande kommun som tar vara på sina unika möjligheter, börjar visionen. Det geografiska läget i en stark tillväxtregion med både lokal och internationell närhet gör Nyköping attraktivt.

Visionen handlar också om förbättrade kommunikationer, trivsamma boendemiljöer, välutbyggd samhällsservice och ett stort utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Här kan företagarna trivas och växa samtidigt som Nyköping går före och bygger för ökad social sammanhållning och grön omställning.

Särtaxa för vatten- och avloppsanslutning i Horn
På sammanträdet beslutades nivån på särtaxan* för anslutning till kommunalt vatten och avlopp för boende i Horn (fastigheterna inom verksamhetsområdet Horn). Den totala kostnaden för fastighetsägaren består dels av anslutningskostnaden, dels av arbeten på den egna tomten.

Anslutningskostnaden för en bostadsenhet kan aldrig överstiga 270 000
kronor. Det är det så kallade takbeloppet. Det betyder att ingen
fastighetsägare i Horn kommer att betala mer än 270 000 kronor per
bostadsenhet för att ansluta sig till den nya ledningen. De flesta i Horn
kommer dock att betala mindre. Den slutliga anslutningskostnaden beräknas genom att multiplicera 1,563 x normaltaxan. Normaltaxan varierar beroende på hur stor fastigheten är och hur många hushåll fastigheten har.

*Särtaxa är en förhöjd anläggningsavgift som tillämpas om produktionskostnaden beräknas väsentligt överstiga normalfallet. Särtaxan ersätter då normaltaxan.

Underlag och förslag till beslut hittar du via länken till höger.