Klarar du dig själv i 72 timmar?

3 september 2015

Nu startar kampanjen "72 timmar" för att öka din krisberedskap. Målet är att fler ska lära sig vilket ansvar man själv har vid ett långvarigt strömavbrott eller annan allvarlig händelse.

På offentliga platser och olika evenemang kommer vi att möta dig under det kommande året och berätta mer om hur du på ett enkelt sätt kan förbereda dig inför ett större elavbrott, brist på rinnande vatten eller annan krishändelse.

Information finns också här på vår webbplats, bland annat en enkel checklista  med saker som är bra att ha hemma.

Vad menas med en kris?

En kris kan till exempel uppstå vid ett elavbrott som varar i flera dagar eller en stor vattenläcka som drabbar många hem. Men det kan också handla om kärnkraftsolyckor eller viktiga IT-system som går ner, till exempel banker och kassasystem.

Ett sätt att definiera en kris är detta:

  • Händelsen avviker från det normala.
  • Händelsen innebär en allvarlig störning eller stor risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner, exempelvis vatten- och elförsörjning.
  • Händelsen kräver snabba insatser.

Kriser löser vi tillsammans

Målet med kampanjen är att fler ska veta vad man själv ska göra i en kris men också skapa förståelse för att samhället först och främst prioriterar att hjälpa de som behöver det mest, till exempel gamla, sjuka och barn, när krisen är ett faktum.

- Om man är stark och frisk är det viktigt att känna till sitt eget ansvar och att man kan göra stor skillnad genom att vara förberedd, fortsätter Peter Kangedal.

 

Var förberedd med en egen krislåda

I montermaterialet som visas på olika platser under året finns exempel på saker som är bra att ha hemma  – det som också brukar kallas för krislåda. Det kan vara vattendunkar, värmeljus, tändstickor och batterier. En enkel checklista och mer information hittar du på www.nykoping.se/72timmar