Jobb, jobb... utbildning och jobb

30 mars 2015

Så gick diskussionerna när landshövding Liselott Hagberg träffade ett tjugotal kvinnor en kväll i Brandkärr.

Det är mörkt, regnigt och kallt på innergårdarna i Brandkärr den här kvällen men det lyser välkomnande i fönstren på det lilla trekantiga tvåvåningshuset mitt bland de höga fasaderna. Huset är kontoret för Kommunservice Brandkärr vars huvuduppgift är att vägleda människor in i svenska samhället.

Öppen diskussion mellan kvinnor

I kväll är landshövding Liselott Hagberg på besök, hon förklarar sin roll som "chef för regeringens kontor i - och ambassadör för – Södermanland". Kvinnorna runt bordet nickar gillande. Det är lite trevande i början men snart flödar en diskussion som blir nästan tre timmar lång. Alla presenterar sig och berättar om sin väg när det gäller utbildning, jobb, barn, flyttar från länder som Somalia, Kenya, Tunisien och mötet med det svenska samhället. Öppen diskussion mellan kvinnor är just syftet med kvällen.

Politiska banan började i Nyköping

Liselott berättar om sina elva år hemma med barnen, en tid hon och hennes man behövde pussla med för att få vardagen att gå ihop. Hon startade en öppen förskola på landsbygden där de bodde, vikarierade i skolan och engagerade sig politiskt. Den politiska banan ledde fram till riksdagen men det började med en plats som vice ordförande i Socialnämnden i Nyköpings kommun.

- Det är samma för mig, säger Halimo Hassan om just Socialnämnden. Halimo har ett stort politiskt intresse och blev engagerad i partipolitik i när hon träffade politiker i EU-valets valtält i Brandkärr. Nu är hon ledamot i Socialnämnden vid sidan av sitt arbete i hemtjänsten.

Halimo har jobbat som städerska, i en grupp med funktionshindrade och på demensboende. Hon utbildade sig till undersköterska vid Campus Nyköping och fick fast anställning i hemtjänsten direkt efter examen. Hon lyser upp när hon berättar om sitt jobb i hemtjänsten.


Halimo Hassan och Liselott Hagberg.

Se människan bakom slöjan

Till skillnad från de andra runt bordet har Halimo aldrig fått frågor om sin slöja på jobbet. Jamila Hassan beskriver.

- Man ser inte människan under slöjan, bara tyget och sedan blir det stopp. Det blir som ett stort hinder för att komma vidare in i samhället. Under slöjan finns jun en person med ambitioner, utbildning och kunskaper i svenska språket - och en stor vilja att arbeta. Ofta kan man diskutera sig fram till lösningar exempelvis kring hur ett jobb ska skötas och vilka kläder som kan fungera på just det jobbet, säger Jamila.

Det viktigaste för oss är att få ett jobb!

Jamila arbetar som tolk och har också en lång yrkesbana bakom sig med städning, diskning och även som bartender. De flesta runt bordet har avslutat eller håller på med en utbildning. SFI och vårdutbildningar är det vanligaste. Någon berättar stolt att hennes dotter läser femte året på universitetet.

Samtalet som sker på flytande svenska återkommer hela tiden till jobb och utbildning. Önskan att få arbeta och bidra till det svenska samhället. Ibland frustration över hur svårt det är. Att komma in på arbetsmarknaden är svårare i Nyköping än i Stockholm. Någon sammanfattar: Det viktigaste för oss är att få ett jobb!