Hur upplever ungdomar livet i Nyköping?

30 september 2015

För första gången ska den stora ungdomsundersökningen Lupp göras i Nyköping. Alla elever i årskurs 7, 9 och andra året på gymnasiet kommer att få enkäten i oktober. Frågorna handlar om hur de upplever delaktighet och inflytande, skolan, fritid, kultur och trygghet i Nyköping.

Nyköping är en av 48 kommuner som ansökt om och får göra Lupp som står för Lokal UPPföljning av ungdomspolitiken. Enkäten görs av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

- Vi vill få kunskap om ungas livssituation, deras erfarenheter och synpunkter. Med större kunskap ökar också möjligheten att utveckla ungdomspolitiken inom de områden där det gör bäst skillnad, säger Linda Uller, nämndansvarig tjänsteman för Barn- och ungdomsnämnden.

Förslag från Nyköpings ungdomsfullmäktige (NU)

Kommunstyrelsen beslutade 2014 att Nyköping ska delta i Lupp, efter ett förslag från Nyköpings ungdomsfullmäktige.

- NU vill använda resultatet som ett stöd för inriktningen när de driver den lokala ungdomspolitiken. Vi kommer att erbjuda oss att komma ut till skolorna och inspirera eleverna till att svara på enkäten, säger Sofia Jansson, samordnare för Nyköpings ungdomsfullmäktige.

Eleverna får enkäten via skolan eller hem i oktober 

Enkäten skickas ut under oktober. De flesta elever får den via skolan som en länk. De elever som inte erbjuds att göra enkäten via skolan får den hem med posten.

Resultatet kommer i slutet på december.

Kontakt för frågor:

Linda Uller
Nämndansvarig tjänsteman
Barn- och ungdomsnämnden
Nyköpings kommun
Tfn 0155- 24 82 25
linda.uller@nykoping.se