Hjälp till flyktingar

8 september 2015

Många hör av sig till kommunen och vill hjälpa nyanlända flyktingar och ensamkommande barn. Här får du tips om vad du kan göra.

Bli god man

Uppdraget som god man till ensamkommande barn innebär att du tar en del i rollen som förälder för barnet, hjälper till med ekonomin, bevakar barnets juridiska rättigheter, sköter kontakt med skolan och boendet. Också den sociala biten är viktig, stötta barnet och se till att han eller hon har det så bra som möjligt.

Intresserad? Välkommen på någon av våra informationsträffar:

  • Måndag 18 januari 18.30-20.00 i B-salen Stadshuset Nyköping
  • Måndag 15 februari 18.30-20.00 på Koordinaten i Oxelösund
  • Måndag 21 mars 18.30-20.00 i B-salen Stadshuset Nyköping
  • Måndag 25 april 18.30-20.00 i B-salen Stadshuset Nyköping

Vi bjuder på kaffe och smörgås. Anmäl dig innan så att fikat räcker till: Maritha tfn 24 87 10 eller overformyndaren@nykoping.se.

Frågor besvaras av: Överförmyndaren tfn 0155-24 87 00 (måndag-fredag 10.00-12.00) eller overformyndaren@nykoping.se.

Bli familjehem

Vi behöver hjälp med att ordna fler familjehem åt ensamkommande barn och söker familjer som under kortare eller längre perioder kan öppna sitt hem.

Välkommen på informationsträff för familjehemsintresserade onsdag 20 januari kl. 16.30 hos Social omsorg, Forsgränd 12.

Har du tid och möjlighet att hjälpa till? Fyll i en intresseanmälan.

Läs mer om vilket stöd du får som familjehem i form av utbildning, handledning och ersättning.

Bli kontaktperson eller kontaktfamilj

Du kan bli kontaktperson eller kontaktfamilj. Det innebär att du eller din familj hjälper en medmänniska under en begränsad tid. Uppdragen varierar, men som kontaktfamilj kan det till exempel handla om att ta emot ett barn en helg i månaden. Det kan också vara att som kontaktperson träffa en ungdom eller en vuxen person en gång i veckan. Kanske går ni på bio tillsammans eller gör någon fritidsaktivitet.

Du arbetar på uppdrag av kommunen och får ersättning. Du ska vara myndig, men för övrigt söker vi personer i alla åldrar.

Läs mer och lämna en intresseanmälan.

Bli språkvän

Många invandrare och flyktingar saknar svenska vänner men vill ha det. Och många svenskar känner ingen från ett annat land. Genom språkvänner i Nyköping hjälper vi er att mötas. Vi har just nu 70 par som träffas för fika, lek med barnen, fotboll eller andra vardagsaktiviteter. Men vi behöver fler som engagerar sig, framför allt fler män i alla åldrar.

Två aktiviteter för språkvänner i januari:
Söndag 10 januari kl 14.00 - 15.30 Nyköpings Folkhögskola - aulan: Språkvänsträff för alla språkvänner - anmälan till helena.karlsson@nykoping.se

Onsdag 27 januari kl 18.30 Filmstaden Nyköping: Filmen Trevligt folk - om det somaliska bandylaget från Borlänge. Anmälan till helena.karlsson@nykoping.se - först till kvarn....

Läs mer och lämna en intresseanmälan

Skänk kläder eller arbeta ideellt

Vi är i stort behov av cyklar. Har du en begagnad cykel som du vill skänka till oss kommer den till användning för de ensamkommande flyktingungdomarna. Du kan kontakta Magnus Gustafsson tfn 0155 - 24 86 62.

Du kan också skänka kläder eller arbeta ideellt hos frivilliga hjälporganisationer. Ta kontakt med dem om du vill engagera dig.

Kommunens egen klädinsamling på Arbetsmarknadsenheten, gamla brandstationen, har fått in väldigt mycket kläder. Det tackar vi för! Vi behöver nu ta ett uppehåll i insamlingen för att hinna sortera och leverera till de som behöver.

Erbjuda boende

Många hör också av sig och vill erbjuda boende för flyktingar. Vänd dig till  Migrationsverket som ansvarar för att erbjuda boenden till flyktingfamiljer. De tecknar kontrakt för större anläggningar och inte för enstaka objekt/fastigheter.

Till hyresvärdar
• Kommunen jobbar vidare med att utreda egna lokaler vad gäller evakueringsboenden och HVB-hem förutom familjehemsplaceringar
• Företag eller privatpersoner ombeds att ta kontakt med Migrationsverket http://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Fastighetsagare-och-uthyrare.html om de vill hyra ut bostäder. Kommunen fungerar inte som mellanhand.

Om du vill ta emot ett ensamkommande barn i ditt hem kan du bli familjehem.  Fyll i en intresseanmälan. Läs mer om vilket stöd du får som familjehem i form av utbildning, handledning och ersättning. 

Vill du stötta flyktingar i Svalsta eller Stavsjö?

Har du idéer eller vill hjälpa till med fritid eller språkträning - för flyktingar på asylboende? Kontakta peter.lindbom@svenskakyrkan.se