Grundskoleeleverna på Nicolaiskolan flyttar till Långbergskolan

25 november 2015

Under en tid har F-6 skolan Västra skolan haft sina elever i årskurs 4-6 på Nicolaiskolan eftersom lokalerna i Västra skolan inte har räckt till. Lokalerna och skolgården på Nicolaiskolan har tidigare varit anpassade för högstadieverksamhet och därför är lösningen inte helt optimal ur en arbetsmiljösynpunkt för yngre barn.  

Rektor Helena Eliasson har tidigare i år återlämnat arbetsmiljöansvaret för verksamheten på Nicolaiskolan till kommundirektören, på grund av ett antal olika problem med både inomhus- och utomhusmiljön. Efter samråd med skolledning och kommunfastigheter har därför kommundirektör Erik Carlgren tagit beslutet att göra en evakuering av Nicolaiskolan.

Eleverna i årskurserna 4-6 kommer istället att gå på Långbergsskolan med start höstterminen 2016. Långbergsskolan har lokaler som är lediga att ta emot dessa elever i. Planen är att eleverna kommer att gå på Långbergsskolan i 2,5 läsår, innan en hållbar lösning för Västra skolan kan presenteras. 

Olika fördelning för klasserna

Eleverna i årskurs 5-6 som flyttas från Nicolaiskolan kommer att gå kvar enligt nuvarande klassfördelning, under förutsättning att elevunderlaget ser liknande ut. För elever i årskurs 4 kommer en lösning att skapas där eleverna mixas med nuvarande klasser på Långbergskolan. Erfarenheter från Nyköpings högstadium visar fördelarna med att blanda elever från olika områden. De nya lokalerna i Långbergsskolan är dessutom planerade utifrån ett utbyggt ämneslärarsystem enligt högstadiets modell.

Under tiden för denna evakueringslösning fortsätter Västra skolan som en F-3-skola. Eleverna i de årskurserna kommer inte att flyttas.

Målet är att åter samla Västra skolan som en F-6-skola

– Det finns både en politisk som verksamhetsmässig önskan om att åter samla hela Västra skolan på ett och samma ställe. Under våren 2016 ska vi utreda och planera för två huvudspår. Antingen ska hela Västra skolan lokaliseras till en renoverad Nicolaiskola eller så måste en ny lokal sökas för att inrymma hela Västra skolan F-6. Att som idag ha en delning lokalmässigt mellan år F-3 respektive 4-6  är ingen bra lösning för Västra skolan i längden, säger kommundirektör Erik Carlgren.

Informationsmöten för föräldrar

Skolorna kommer att bjuda in berörda föräldrar till ett informationsmöte för att informera om detaljerna kring denna flytt. Möten på respektive skola sker i januari, då finns rektor och utbildningschef på plats för att informera och svara på frågor. Föräldrar får separat inbjudan.

    Fakta kring flytt av grundskolelever

    Här finns några fakta kring flytten av grundskoleleverna. 

    • Eleverna i Åk 4-6 på Nicolaiskolan flyttar från en skola med dålig arbetsmiljö för så små barn till en skola med bra och ändamålsenlig arbetsmiljö.
    • Denna lösning gäller i 2,5 år.
    • Västra skolan ska återskapas som en F-6 skola framöver. Nyköpings kommun utreder nu lokalfrågan.
    • Nyköping växer. Befolkningstillväxten på Öster gör att vi nu tittar närmare på användningen av Tessinskolan, som dock har en begränsad livslängd på 10 år. Därefter måste Tessinskolan ersättas.
    • Verksamheten på Långbergsskolan har inget med användningen av Tessinskolan att göra.
    • Kommunen har nu i november informerat så tidigt som möjligt om dessa förändringar som sker om knappt ett år vid skolstarten hösten 2016. Först informerades personalen, därefter har information gått ut till föräldrar och elever.