Funktionsnedsatta har bra tillgång till arbetsmarknaden

26 maj 2015

Funktionsnedsatta har bra tillgång till arbetsmarknadenI Nyköping lyckas vi bra med att göra arbetsmarknaden tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Det visar 2014-års resultat av Öppna jämförelser inom området funktionsnedsättning som presenterades på fredagen den 22 maj.

Flera personer med funktionsnedsättning har under det senaste året gått från daglig verksamhet till förvärvsarbete och för personer med psykisk funktionsnedsättning finns det arbetsplatsinriktad rehabilitering och möjlighet att gå från biståndsbeslutade sysselsättningar till förvärvsarbete eller en skyddad anställning. För personer med psykisk funktionsnedsättning finns även tillgång till stöd i vardagen och en meningsfull sysselsättning, både i öppen form och med biståndsbeslut.
– Det är väldigt roligt att se att vi lyckas så bra inom arbetsmarknadsdelarna, så ser det inte ut i andra delar av Sverige, säger Åsa Mirheim, kvalitetsutvecklare inom division Social omsorg.

Lättläst information på webben

En förbättring är också att en del av informationen på kommunens webbplats, www.nykoping.se, nu finns på lättläst svenska. En lättläst text har kortare meningar, enklare ord och bilder som är lätta att förstå. På webbplatsen finns också möjlighet att få texten uppläst (talande webb). Lättläst och talande webb är viktig för att öka delaktighet och tillgängligheten.

Samverkan – ett utvecklingsområde

Sämre resultat får Nyköping när det gäller rutiner för intern samverkan och samverkan med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Inom det området pågår utvecklingsarbete. Till exempel pågår IPS-projektet som handlar om att stöjda personer som inte har ett arbete och som upplever psykisk ohälsa men som vill arbeta eller studera. IPS står för Individual Placement Support och innebär att matcha jobb och person. Det ställer krav på både intern samverkan inom kommunen och samverkan med andra parter, som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Fakta:

Öppna jämförelser tas fram av Socialstyrelsen i samverkan med Sveriges
Kommuner och Landsting (SKL). Det är för sjätte året i rad som Öppna jämförelser av stödet till personer med funktionsnedsättning tagits fram. Jämförelserna är baserade på en enkät som kommunerna svarat på.

SKL:s och Socialstyrelsens webbplatser kan du ta del av hela undersökningen.