Fortsatt satsning på vård av mest sjuka äldre

25 mars 2015

Nyköpings kommun har fått stimulansbidrag på 6,5 miljoner kronor för utvecklingen av vården av de mest sjuka äldre under 2014.

En del av stimulansbidraget, 500 000 kronor, är för god dokumentation i kvalitetsregistren Senior alert, BPSD-registret och Munhälsoregistret. Ett arbete som gjorts hos såväl kommunens Social omsorg som hos privata utförare.

- Personalen gör ett stort jobb genom att använda registren som är en viktig del i en sammanhållen vårdkedja. Vi ska fördela en del av pengarna, 183 000 kronor, mellan de enheter som faktiskt gjort det jobbet, säger Vård- och omsorgsnämndens ordförande Veronica Andersson.

Den största delen av bidraget, sex miljoner kronor, får kommunen för långsiktigt och systematiskt förbättringsarbete mellan Division Social omsorg och landstinget. Bland annat har det lett till en förbättrad läkemedelsförskrivning och att man undvikit att människor kommer till sjukhus i onödan.

Större delen av pengarna, fem miljoner kronor, ska användas till följande åtgärder för att förhindra eller skjuta upp att en människa blir en "mest sjuk äldre":

  • Satsning på rehabiliterande förhållningssätt.
  • Satsning där erfarna sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster (yrkesföreträdare) bland annat ska förbättra introduktionen av nyanställda sjuksköterskor, ökad patientsäkerhet och ett strukturerat arbetssätt.
  • Kvalitetssäkring av vård i livets slut.
  • Fortsatt satsning på införande av demensregistret BPSD.