Första spadtag för Sörmlands museum i Nyköpings hamn

23 oktober 2015

Glada representanter för Landstinget Sörmland, Nyköpings kommun och Länsmuséet tog ett gemensamt spadtag för det efterlängtade nybygget.

Ett gemensamt första första spadtag för Sörmlands museums nya hus tas av fr v Carina Wallin, Nyköpings kommun, Åsa Kratz, Landstinget Sörmland och Karin Lindvall, Sörmlands museum.

- Det har varit en lång resa men nu är vi äntligen här, sa Åsa Kratz, (S), ordförande i nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet. Sörmlands museums nya hus kommer ett bli en fantastisk mötesplats inte bara för Nyköping utan för hela Sörmland.

Hon fick medhåll av länsmuseichef Karin Lindvall, som ser fram emot att hennes personal äntligen kommer att få flytta till ändamålsenliga lokaler.
- Vi kommer att få unika utställningslokaler som kommer att locka besökare från när och fjärran, slog hon fast.

Carina Wallin (S), ordförande i kultur-och fritidsnämnden i Nyköpings kommun, som också var med och tog det första spadtaget, tycker att det är positivt att material om Nyköpings historia nu kan samlas i en gemensam lokal och att Nyköping nu får ytterligare ett intressant besöksmål.

Ledorden för det nya museet är mångfald, delaktighet och tillgänglighet. Kostnaden är beräknad till 320 miljoner och invigningen planeras till 2018.