Förslag till ny avfallstaxa för ett hållbart Nyköping

17 februari 2015

Nu föreslås att en ny avfallstaxa införs i Nyköpings kommun från den 1 juli 2015. Förslaget innebär att den som förbättrar sin källsortering och kastar lite restavfall betalar mindre. Den föreslagna taxan ska motivera till bättre källsortering, mer återvunnet material och en bättre miljö.

Nyköpings kommun har kommit långt i sin hantering och återvinning av avfall, men än finns stor förbättringspotential.

- Vi vill motivera till bättre sortering och återvinning. Bra sortering är bra för miljön och ger dessutom kunden en lägre kostnad, säger Jonas Andersson, Renhållningschef i Nyköpings kommun.

Taxan belönar de som förbättrar sin källsortering
Enligt förslaget får alla hushåll en förändring i avgiften, men olika hushåll berörs olika mycket. Villaägare berörs i mindre utsträckning. Den största förändringen blir för fastighetsägare med flerfamiljshus. Flerfamiljshus som är bra på att källsortera kommer att betala mindre än de som inte källsorterar.

Kunderna kommer att få mer information om ändringen under våren och har möjlighet att justera sitt abonnemang innan taxan införs. Renhållningen på Tekniska divisionen kommer att bjuda in till informationsträffar för att berätta om förslaget under våren.

Fakta:
Taxan bygger även fortsättningsvis på en grundavgift och en rörlig avgift. Grundavgiften justeras så att den fördelas mer rättvis mellan kundgrupperna. Grundavgiften ska täcka gemensamma kostnader för bland annat återvinningscentralerna (till exempel Björshult), planering och miljöarbete. Den rörliga avgiften beräknas på mängden restavfall du har och täcker kostnader för tömning, transporter och hantering av avfallet. Restavfall är det avfall som är kvar efter att du sorterat ut farligt avfall, matavfall och förpackningar. Till exempel blöjor, disktrasor, tandborstar och dammsugarpåsar.

Beslut om den nya taxan ska under våren tas av Bygg-och tekniknämnden och Kommunfullmäktige.