Företagsklimatet oförändrat

7 september 2015

Det upplevda företagsklimatet i Nyköpings kommun är kvar på samma nivå som förra året. Det visar den mätning som Sveriges kommuner och landsting presenterar idag.

Det innebär att Nyköpings Nöjd-kund-index (NKI) ligger på 63 och det är samma resultat som Stockholm Business Alliance kom fram till förra året.

- Kommunens verksamheter arbetar hela tiden för att förbättra upplevelsen av den service vi ger och jag hade givetvis hoppats få se förbättrade resultat för 2014, säger näringslivschef Maria Karlsson. Vi mäter numera hur nöjda företagen är med oss varje kvartal och glädjande nog pekar resultatet för första kvartalet 2015 på att trenden är bruten och att vi nu är på väg uppåt. Det tolkar jag som att våra insatser börjar ge effekt.

Nyköpings kommun genomför många olika aktiviteter för att förbättra dialogen mellan företagen och kommunen. Exempelvis har man inlett ett åtgärdsprogram tillsammans med LRF där man tittar på hur man arbetar på ett bra sätt med lantbrukare.

Kommunalrådet Urban Granström menar att arbetet med att skapa goda förutsättningar för det lokala näringslivet är viktigt för Nyköping.
- Vi har betydligt högre målsättningar med vår egen service till företagen än de resultat vi nu visar. I den nyligen antagna visionen för Nyköpings utveckling fram till 2030 har vårt fokus på näringslivsfrågor lyfts fram mycket tydligare, säger han.

NKI per myndighetsområde 2015 med 2014 inom parentes:
Brandtillsyn 79 (72),
Bygglov 62 (62)
Markupplåtelse 64 (65)
Miljö och hälsoskydd 56 (57)
Serveringstillstånd 83 (73),
Samtliga 63 (63)

I SKL:s rankinglista ligger Nyköping på plats 168 bland 193 deltagande kommuner. Nyköpings NKI har varierat mellan 62 och 68 under perioden 2007 – 2015.