Föreläsningar om Hälsosam förskola

14 april 2015

Nyköpings kommun satsar på projektet Hälsosam förskola - denna vecka lär sig förskolepersonal om vilka material, leksaker och miljöer som kan vara farliga för våra barn i förskolan. 

Projektet innebär bland annat att all förskolepersonal får information i vad som är farligt och vad man ska tänka på för en så hälsosam miljö som möjligt. Miljökonsulter från Sunda Hus håller föreläsningar för kommunal förskolepersonal, familjecentraler och för de fristående förskolorna i Nyköpings kommun.

- Var tredje sekund framställs en ny kemikalie på marknaden, vi är marinerade i kemikalier. Därför är det viktigt att förstå vad som kan medföra risker, säger Evelina Rytter från Sunda Hus.

Nyköping prioriterar barnens miljö

Forskning visar att miljöer där barn vistas mycket ofta har höga halter av bland annat hormonstörande kemikalier än andra inomhusmiljöer. Valet av till exempel ytskikt, leksaker, inventarier, utomhusmaterial och mat påverkar hur mycket kemikalier barn utsätts för i sin vardag.

I ett samarbete med Länsstyrelsen Södermanland har kommunstyrelsen i Nyköpings kommun beslutat att satsa på projektet Hälsosam förskola. Projektet har målet att sprida kunskapen om en hälsosam miljö samt leda till en inventering av material på samtliga kommunala förskolor.

Projektet omfattar att:

  • Genomföra informationsinsatser och minst en utbildning/seminarium om gifter i barns vardag med fokus på förskolan för förskolechefer, förskolepersonal, förvaltare, med flera.
  • Inventera samtliga kommunala förskolor. Naturskyddsföreningens fråge- och inventeringsmall för Operation giftfri förskola används som utgångspunkt för inventeringen som fylls i av verksamheterna.
  • Redovisa resultatet av inventeringen samt material och produkter som direkt tagits bort.
  • Föreslå åtgärder och beräkna kostnader för vidare arbete med att minska exponeringen av miljögifter i förskolorna.
  • Teckna ramavtal för pedagogiskt material samt informera inköpsansvariga, förskolechefer och personal om rutiner för inköp.