Folkungavägen är Södermanlands läns bästa gata

7 maj 2015

Folkungavägen i Nyköping har utsetts till Södermanlands bästa gata i en omröstning som arrangerats av Postkodlotteriet.

I tävlingen Sveriges bästa gata har lotteriet med hjälp av svenska folket sökt landets allra bästa gator. Totalt har över 3 000 gator nominerats i tävlingen och närmare 10 000 svenskar har röstat på sin favorit.

Nu har den bästa gatan i varje län utsetts och i Södermanlands län är det Folkungavägen i Nyköping som fått flest röster och därmed korats till länets bästa gata. Nu har Folkungavägen även chansen att vinna den ärofyllda utmärkelsen Sveriges bästa gata – där grannarna på vinnargatan firas med en stor fest.

Den som nominerade Folkungavägen var Ann-Sofie Calmerin. Redan från dag ett föll hon för gatan och grannarna när de välkomnade henne med inflyttningsblommor.

– Jag har bott på många ställen runt om i vårt land, men jag måste säga att Folkungavägen är helt otrolig och det är utan tvekan Södermanlands län bästa gata. Vi har dels utsikt över Nyköpingshus, på andra sidan ån. Sedan har vi underbara grannar som långt innan vi flyttade in kom och välkomnande oss med blommor. Det är dessutom nära till allt också, säger Ann-Sofie Calmerin.

I tävlingens nästa steg kommer juryn, bestående av bland annat programledaren Rickard Sjöberg och vinstutdelaren Sandra Dahlberg från PostkodLotteriet, att noggrant utvärdera de 21 länsvinnarna och av dessa sedan utse tre finalister.

Sedan är det återigen dags att ge makten till svenska folket för en avslutande omröstning. Den gata som fått flest röster vid tävlingens slut kommer att firas med en stor sommarfest dit alla grannar är bjudna. Finalomröstningen börjar den 25 maj och pågår till den 31 maj.

Som gatans ambassadör har Ann-Sofie verkligen legat i och hon har varit på turistbyrån, hos kommunen och givetvis hos grannarna för att få folk att rösta.

– Jag tror vi har stora chanser att vinna hela tävlingen. Det bor många i Nyköping och detta är verkligen en fin gata. Jag hoppas att hela länet sluter upp och ser till så att vi firas med en härlig sommarfest. Jag är inte den som ger upp och nu när vi har chans att vinna så lägger jag manken till och ger allt för att vinna, säger Ann-Sofie Calmerin.

Här är de bästa gatorna i Södermanlands län:
1. Folkungavägen, Nyköping
2. Färjevägen, Strängnäs
3. Morotstaden, Nävekvarn
4. Timmervägen, Strängnäs
5. Årbygatan, Eskilstuna

Om Sveriges bästa gata
Sveriges bästa gata arrangeras av Svenska PostkodLotteriet och pågår mellan den 15 april och den 2 juni. Besök kampanjwebbplatsen www.sverigesbastagata.se för mer information. Följ även tävlingen via #bästagatan.