Parkeringsförändringar från 1 juli

23 juni 2015

Onsdagen den 1 juli kommer flera parkeringsplatser i Nyköping att få en avgift. Samtidigt erbjuder Nyköpings kommun boendeparkering på fler platser än idag. Den som gör en grov felparkering kommer att få en högre parkeringsbot än tidigare.

Flera parkeringsförändringar har införts successivt under en längre tid i Nyköpings kommun. Nu är nya parkeringsautomater uppsatta på flera parkeringsplatser runt om i Nyköping och den 1 juli kommer den nya avgiften att börja gälla. Östra Promenaden, Norra delen av S:t Annegatan, Forsgränd 17-19, Skjutsaregatan 23-31, Behmbrogatan 1-9 och Nyköpings kommuns parkering närmast Tovastugan på Hamnvägen blir då avgiftsbelagda.

– Nu är det dags för nästa steg för att nå målen i kommunens parkeringsstrategi. Vi kommer bland annat att erbjuda fler boendeparkeringar än tidigare, säger Magnus Pirholt, gatuchef på Nyköpings kommun.

Prioriterar boendeparkeringar

Parkeringsstrategin, som beslutades 2011, syftar till att förbättra både miljön och trivseln i centrum, skapa fler platser för besökare samt att även prioritera parkering för boende. Ett led i förändringarna som sker 1 juli är därför att flera boendeparkeringar nu kommer att erbjudas. På Östra Promenaden, Forsgränd 17-19 och S:t Annegatan, mellan Östra Rundgatan och Annebergsgatan, kommer det därför finnas möjlighet för boende i området att ansöka om boendeparkering.

Ny parkeringstaxa

Som en del i genomförandet av parkeringsstrategin beslutade Kommunfullmäktige i april om en ny parkeringstaxa som börjar gälla 1 juli. Det innebär förändringar i avgifterna för parkeringstillstånd och felparkering.

– Avgiften för grova felparkeringar höjs från 500 kronor till 900 kronor. Var därför noga med var och hur du parkerar och ha koll på de skyltar som finns, säger Magnus Pirholt.

En grov felparkering innebär trafikfara eller ett stort hinder för annan trafik eller verksamhet. Exempel på det är om ett fordon parkeras precis framför ett övergångsställe eller en utfart, mot färdriktningen eller i en korsning. För den som parkerar och exempelvis inte betalar parkeringsavgift eller inte följer anvisade tider är avgiften oförändrad – 500 kronor.

Den nya parkeringstaxan innebär även att avgiften för boendeparkering och nyttoparkering får en höjning från och med 1 juli. Fler parkeringsförändringar för att nå målen i parkeringsstrategin kommer under året.

Fakta – parkeringsförändringar 1 juli:

  • Östra Promenaden, Norra delen av S:t Annegatan, Forsgränd 17-19, Behmbrogatan 1-9 och Nyköpings kommuns parkering närmast Tovastugan får en avgift på 6 kronor/timme. Du kan parkera upp till 24 timmar i följd.
  • Skjutsaregatan 23-31 får en avgift på 12 kronor/timme och du kan parkera 2 timmar i följd.
  • Boendeparkering erbjuds på Östra Promenaden, S:t Annegatan och Forsgränd 17-19. För detta krävs att fordonsägaren är folkbokförd i området, står som registrerad fordonsägare samt innehar ett tillstånd för boendeparkering, vilket kan ansökas om hos Tekniska divisionen. Mer information hittar du på sidan för Boendeparkering
  • Avgiften för grova felparkeringar höjs från 500 kronor till 900 kronor, boendeparkering höjs från 250 kronor till 300 kronor för 31 dagar och nyttoparkering höjs från 2250 kronor till 3500 kronor per år. Här hittar du mer information om felparkering.