Fler parkeringsautomater i Nyköping

7 april 2015

Från och med måndagen den 13 april tar kommunen ut avgift på flera parkeringsplatser. Samtidigt erbjuds en ny avgiftsfri parkering söder om Vipsgrillen.

En av de stora förändringarna i centrum är att den stora parkeringen vid Vipsgrillen på Väster nu är avgiftsbelagd. Detsamma gäller för parkeringarna på gatorna närmast Centralstationen; Borgaregatan, Bagaregatan, Fruängsgatan och Magasinsgatan. Även norra delen av Östra Kyrkogatan på Öster, samt grusparkeringen vid Östra Kyrkogatan/Östra Rundgatan, har nu fått en avgift.

– Införandet av nya parkeringsautomater har skett succesivt. De parkeringsplatser som nu blivit avgiftsbelagda tillhör den yttre stadskärnan och får en lägre avgift, säger Magnus Pirholt, gatuchef på Nyköpings kommun.

Ny avgiftsfri parkering

Även fortsättningsvis vill kommunen kunna erbjuda ett gratis parkeringsalternativ. Därför finns en ny avgiftsfri parkering tillgänglig, belägen bredvid bussparkeringen på Brukslagarvägen söder om Vipsgrillsparkeringen. Parkeringen rymmer cirka 100 bilar och här går det att stå i upp till ett dygn i följd.

– Vi önskar att de som har behov av att parkera längre tid väljer parkeringar i utkanten av stadskärnan. Då blir det även fler platser över i stan till dem som vill göra ärenden där, förklarar Magnus Pirholt.

Förändringarna är ett fortsatt steg i kommunens parkeringsstrategi där centrum har delats in i två zoner. Den röda inre zonen har en högre avgift och den gröna yttre zonen har en lägre avgift. Målet är att prioritera parkering för boende och besökare till centrum samt att förbättra både miljön och trivseln för att skapa en mer attraktiv stadskärna.

För de nya parkeringsautomaterna gäller följande:

  • Parkeringen vid Vipsgrillen, gatorna vid Centralstationen och Östra Kyrkogatan tillhör alla den gröna billigare parkeringszonen från och med 13 april.
  • Avgiften är 6 kronor/timmen, minsta parkeringstid 30 minuter.
  • Tid för avgift: 9.00–18.00 vardagar och 9.00–15.00 dag före söndag/helgdag.
  •  Du kan parkera upp till 24 timmar i följd. Du betalar för tiderna ovan och står resten av tiden gratis - upp till 24 timmar totalt. Undantaget är Vipsgrillsparkeringen där du även fortsättningsvis kommer kunna parkera upp till tre dygn i följd. Där finns det även möjlighet att lösa en månadsbiljett för 300 kr.
  • Vid samtliga parkeringar finns möjlighet att köpa boendebiljett för 250 kr/månad. För detta krävs att fordonsägaren är folkbokförd i området samt innehar ett tillstånd för boendeparkering, vilket kan ansökas om hos Tekniska divisionen.