Fler hemlösa i Nyköping

4 juni 2015

212 personer är hemlösa i Nyköping, det är en ökning jämfört med tidigare år. Fler än tidigare bor i akuta lösningar som jourboende eller tillfälliga nätter på vandrarhem medan antalet som sover utomhus har minskat.

Den årliga kartläggningen är ett stickprov på en vanlig vecka. Under sista veckan i mars 2015 samlades uppgifter in från bland andra socialtjänsten, kriminalvården, Träffpunkten och Verdandi. Trenden syns när 2015 års kartläggning slås ihop med mätningar från 2011-2014. Ökningen finns i akut hemlöshet och i kortsiktigt eget boende. Antalet personer i de mer långsiktiga boendeformerna är mer konstant.

- Att inte ha ett hem innebär ett stort utanförskap, därför är det smärtsamt att se att hemlösheten ökar. Det här är en av de viktigaste frågorna för oss att lösa. Vi tar med oss det här resultatet i våra vägval framöver. Det handlar dels om akuta insatser som att söka upp bostadslösa och guida till hjälp, dels om att gå in och stötta personer som riskerar att vräkas. Vi måste också tala om bristen på bostäder i alla sammanhang där vi kan påverka, säger Anne Marie Wallin vice ordförande i Socialnämnden.

Resultatet i korthet:

  • 21 personer är akut hemlösa, jämfört med 17 personer år 2014 och 7 personer 2011. De flesta bor kort tid på jourhem, skyddat boende eller enstaka nätter på vandrarhem med hjälp av ekonomiskt bistånd. Färre än tidigare sover utomhus eller i offentliga utrymmen.
  • 58 personer bor under kortare tid hos kompisar, bekanta eller familj - jämfört med 26 personer år 2014 och 40 personer 2011.
  • 27 personer vistas på häkte, stödboende eller behandlingshem och saknar boende efter utskrivning. Det är lika många som år 2014.
  • 106 personer bor i träningslägenhet eller hyr i andra hand av kommunen, det är en minskning mot 108 personer 2014.

Frivilligorganisationerna gör stora insatser

Kommunen har det senaste året ökat samarbetet med frivilligorganisationer.

- Träffpunkten, Verdandi, kvinnojourerna, kyrkan och många fler gör ovärderliga insatser och är våra samarbetspartners. Nytt för i år är att kartläggningen innehåller uppgifter från Verdandi, säger Anne Marie Wallin.

Kartläggningen omfattar personer över 18 år vistas en längre tid i Nyköping, till exempel är folkbokförda här eller anger Nyköping som hemkommun. Personer som vistas kortare tid exempelvis EU-migranter, asylsökande och personer utan permanent uppehållstillstånd ingår inte i kartläggningen.

Kontakt för frågor:

Anne Marie Wallin
Vice ordförande Socialnämnden
Nyköpings kommun
Tfn 070-688 14 98