Extern utredning om kommunens skola

17 april 2015

Kommunstyrelsen har nu beslutat att en extern granskning ska göras av division Barn Utbildning Kultur.

Kommunstyrelsen tog 27 april beslut om att genomföra en utredning om Nyköpings förskole- och skolorganisation. Bakgrunden är att divisionens underskott för 2014 blev 40 miljoner kronor och att man nu ska klargöra vilka åtgärder som behöver göras för att få balans i ekonomi och verksamhet.

- Kommunstyrelsen har uttryckt behov av ett välgrundat underlag för att kunna bedöma om det krävs strategiskt viktiga och avgörande politiska beslut för att ge verksamheten förutsättningar att klara av uppdraget inom gällande budgetramar, står det i förslaget till beslut. För att få en förtydligad bild av vad obalanserna beror på och en "second opinion" om förslag på politiska beslut som divisionen tagit fram föreslås att en oberoende extern utredning genomförs.

Uppdraget till en utredare består i att besvara följande frågor:
1. Hur står sig den kommunala produktionen av nämnda verksamheter i förhållande till andra vad gäller produktivitet och effektivitet?

2. Kommunen har en ambition att skolan i Nyköping ska hålla en resultatnivå som står sig väl med kommunala skolor i övriga landet. Har den kommunala produktionen utifrån denna ambition en rimlig budget? Jämförelse med andra kommuner ska redovisas och aktuell forskning på området ska beaktas.

3. Vilka konkreta åtgärder kan vidtas vad gäller områdena ledningsorganisation, ekonomihantering, resursfördelning och resursoptimering för att justera verksamhetens kostnader till en nivå som ryms inom budgetramen? Kan enheterna på ett bättre sätt än idag samverka för bättre resursanvändning? Används arbetsplatsträffarna så att medarbetarnas kreativitet tas till vara för bättre resurshushållning?

4. Hur påverkas kostnadseffektiviteten av Nyköpings samlade skolorganisation inom förskola och grundskola, vad gäller antal enheter och geografisk spridning utifrån jämförelser med andra kommuner?

5. Finns det möjlighet att ha en alternativ skolorganisation som är mer kostnadseffektiv? Hur ser den i så fall ut?

6. Finns det något i kommunens serviceutbud som vid en jämförelse med andra kommuner och/eller externa utförare som påverkar kostnadseffektiviteten för den kommunala produktionen?

Under tiden som den externa granskningen pågår ska divisionen fortsätta arbetet, som tillsammans med ekonomi- och HR-enheterna redan påbörjats, för att nå budget i balans. Kommunstyrelsen kommer att fortsätta få regelbundna uppföljningar och rapporter från division Barn Utbildning Kultur oberoende av den pågående externa utredningen.

Resultatet av granskningen föreslås bilda underlag för politiska beslut i kommunstyrelsen om åtgärder av principiell och strukturell karaktär.

Om det blir aktuellt med en revidering av skolorganisation ska denna arbetas fram på uppdrag av kommunstyrelsen. Arbetet föreslås ledas av en politisk styrgrupp.

Vid kommunstyrelsens sammanträde la moderaterna och centerpartiet fram förslag till justeringar av direktiven till utredningen, som dock inte majoriteten anslöt sig till.