Effektivare energianvändning i Nyköping

4 december 2015

Nyköping låg 2014 bland de 25 procent bästa kommunerna när det gäller energianvändning i kommunägda lokaler och bostäder.

Det framgår av rapporten Öppna jämförelser – Energi och klimat 2015 från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Energimyndigheten. Här kan man också läsa att Sveriges kommuner och landsting den senaste femårsperioden minskat energianvändningen och ökat andelen förnybara drivmedel.

Nyköpings kommun har som mål att minska energiförbrukningen i de egenförvaltade fastigheterna. Nyköping är en tillväxtkommun och det innebär att fastighetsbeståndet växer. Därför är det extra viktigt att energianvändningen per yta blir effektivare.

Andelen miljöbilar ligger på 25 procent och det är något sämre än snittet i jämförelse med övriga kommuner. Kommunen jobbar för att minska koldioxidutsläppen från bilarna bland annat genom ett nytt ramavtal som kommer att innebära en ökning av antalet miljöbilar i kommunens verksamheter.

Energieffektiveringsstödet från Energimyndigheten har inneburet att mer resurser har kunnat användas för att jobba med och följa upp energieffektiviseringen av bostäder, lokaler och fordon. Stödet har också skapat förutsättningar för kommunen att satsa på kunskapshöjning bland personalen och de som nyttjar kommunens lokaler.