Delårsbokslutet klarar balanskravet men ligger under budget

6 oktober 2015

Delårsbokslutet för Nyköpings kommun för perioden 1 januari till 31 augusti klarar balanskravet men ligger under budget.

Prognosen för helåret pekar på ett justerat resultat på plus 9 miljoner. Det är drygt 24 miljoner lägre än det resultat som budgeterats för 2015.

Områden som lägger en prognos om negativ budgetavvikelse är bland annat försörjningsstödet, hemtjänsten och förskolan. Arbetet med att förbättra det ekonomiska resultatet börjar ge effekter vilket skapar förutsättningar för en bättre ekonomi 2016.

Till och med augusti uppgår investeringarna till 225 miljoner kronor och det är en minskning med 150 miljoner jämfört med förra året. Helårsprognosen för pågående och planerade projekt uppgår till 405 miljoner. Det är 348 miljoner lägre än budget och det beror främst på att ett antal projekt har blivit senarelagda.

Befolkningen har ökat med 457 personer fram till 31 juli vilket är den största ökningen sedan Nyköping delades 1992.

I förslaget till delårsbokslut kan man läsa att utvecklingen i årskurs 9 är positiv och att allt fler elever uppnår förväntade resultat. En annan positiv utveckling är att underhållet av kommunens asfaltsytor har ökat jämfört med tidigare år.

I kommunens verksamheter märks olika effekter av flyktingströmmarna från Syrien. Ett ökat antal ensamkommande barn och ungdomar behöver boende och gode män vilket bland annat lett till att kommunens eget HVB Hemgården har utökats. Nyanlända elever i gymnasieålder innebär ett ökat behov av introduktionsprogrammet Språkintroduktion.