Dags igen för skolans säkerhetsdagar

21 maj 2015

Den här veckan är det återigen dags för över 1000 elever i förskoleklass att lära sig hur man undviker olyckor och vad man ska göra om det ändå händer.

Eleverna kommer från skolor i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta och deltar i säkerhetsdagarna någon dag mellan 18 och 22 maj. Platsen är brandstationen i Nyköping och arrangemanget samordnas av Räddning och Säkerhet, Nyköpings kommun. På schemat står bland annat att kasta livboj, öva trafiksäkerhet och brandskydd.

- Barn är vår bästa målgrupp eftersom de gärna sprider budskapen vidare. De brukar g å hem och uppmana mamma eller pappa att testa brandvarnaren till exempel, vilket vi förstås tycker är väldigt bra, berättar Michael Gibson, säkerhetssamordnare vid Nyköpings kommun.

Ambulanssjukvårdare visar vad som händer när dockan Lisa krockar utan bälte i 7 km/timme och brandmän berättar om hur man ska göra om det börjar brinna. Barnen får även prova på en utrymningsövning när brandlarmet går och träffa poliser som berättar om sitt arbete.

På plats är medarbetare vid ambulansen, polisen, räddningstjänsten, bussbolaget Nobina, Länsförsäkringar och Junis. Medarrangörer är också NTF.

Johan från ambulanssjukvården förklarar för barnen vad som händer med hjärnan när man slår i huvudet i bilrutan. "Bältet ska vara på - och nyp era föräldrar i örat om de slarvar!"

Om barn i tidig skolålder och risker

De flesta barn mognar motoriskt någon gång mellan sex och elva års ålder. Balansen är inte alltid perfekt och barnet lär sig successivt att integrera syn, balans och kroppskänsla. I den här åldern ligger fokus på det som är här och nu. I skolåldern avtar föräldrarnas inflytande och kamratgruppen blir allt viktigare. Barnen ställs inför nya utmaningar och vill ofta visa att de kan och vågar pröva sådant som är nytt och svårt. Eftersom de inte fullt ut kan förutse ett möjligt händelseförlopp kan de oplanerat kasta sig in i en riskfylld situation. Det är därför viktigt att föräldrar, lärare och ledare låter barnen träna nya färdigheter i säkra sammanhang.

 

Källa. dinsäkerhet.se där det finns mer information om barn och risker. 

Tid: vecka 21 kl 09-13

Plats: Brandstationen i Nyköping, adress Jägarhållet 1 Arrangörer: Nyköpings kommun (räddningstjänsten), NTF, JUNIS, Länsförsäkringar, Nobina, ambulansen samt Polisen.

För frågor, kontakta: Michael Gibson, Nyköpings kommun, 0155-24 75 59

Skolans säkerhetsdagar för 7:e klassare

Några veckor efter skolstart i höst är det dags för regionens 7:e klassare att besöka skolans säkerhetsdagar där de får information om bland annat brandskydd, internetsäkerhet och skadegörelse.