Bygget av cirkulationsplatsen vid Västra viadukten började 8 juni

8 juni 2015

Det vatten- och avloppsledningsarbete som pågått vid Västra viadukten är nu klart och bygget av cirkulationsplatsen börjar. Arbetet beräknas bli klart i december i år. För att trafiken fortsatt ska flyta säkert så kommer trafikomläggningen att vara den samma.

Cirkulationsplatser har visat sig vara mycket effektiva för att få ner hastigheten och minska olyckor samtidigt som trafiken flyter jämnare.

- Trafiken i korsningen Järnvägsgatan-Västra Tullgatan flöt inte bra förut. Den nya cirkulationen kommer göra trafiken säkrare och höja kapaciteten, säger projektledaren Almir Malkoc.

Den nya cirkulationsplatsen kommer att bli dubbelfilig och den omgivande miljön förbättras. Arbetet med själva bygget av cirkulationsplatsen börjar nu efter att den nödvändiga renoveringen av vatten- och avloppsledningarna är klar. Ombyggnaden som utförs av entreprenören PEAB Anläggningar AB beräknas vara klar i december 2015.

- Utformningen är gjord för att maximera kapaciteten i ett ytmässigt begränsat område och underlätta vänstersvängar. Vi vill även skapa en känsla av stad, trots att man befinner sig i en storskalig cirkulationsplats. Körbanorna kommer att kantas av klippta avenbokshäckar och prydnadskörsbärsträd, säger Almir Malkoc.

Se 3D-film över den nya Västra viadukten.

Läs mer om projektet här.

Trafiken leds om som tidigare

Trafiken kommer att ledas om på samma sätt som under arbetet med vattenledningarna. Västra Tullgatan är fortsatt avstängd och en del av både Järnvägsgatan och Fruängsgatan är enkelriktad. Fruängsgatan är öppen för trafik ut mot Repslagaregatan. Det går att ta sig fram till alla bostäder men det krävs passertillstånd till vissa fastigheter. 

Gång- och cykelvägen mellan centrum och Högbrunn är fortsatt flyttad till södra sidan av Västra viadukten. På så sätt binds gång- och cykelvägarna ihop och det blir säkrare för fotgängare och cyklister. Korsningen Västerleden-Västra Tullgatan-Västra Storgatan och en del av Västerleden byggs om. Projektet finansieras till hälften av Trafikverket. 

karta över trafikomläggning