Mindre lukt från Brandholmens reningsverk

29 juni 2015

Under hösten börjar nästa etapp av ombyggnaden av Brandholmens reningsverk. Den ska ge mindre buller och lukt för de boende i området, bättre miljö och minskad energiförbrukning.

Brandholmens reningsverk byggdes i början av 1960-talet och här renas merparten av Nyköpings kommuns avloppsvatten. Stora delar av anläggningarna är 55 år gamla och tekniskt uttjänta. Det leder till höga driftkostnader och svårigheter att klara myndighetskrav.

- För att klara dagens och framtidens krav på reningsresultat måste vi bygga om. Våra utsläpp av växthusgaser minimeras, kapaciteten ökar och produktionen av användbart slam förbättras, säger driftchef Therése Sandberg.

Pengarna tillbaka

I och med ombyggnaden kommer Brandholmens reningsverk bli mer energieffektivt och näst intill självförsörjande på energi vilket beräknas kunna ge en besparing på nästan 2 miljoner kronor per år. Verket kommer ta hand om den gas som skapas under rötningen av det slam som uppstår under reningsprocessen och använda den för att värma upp anläggningen.

När- och fjärran miljö förbättras

De nya blåsmaskiner som installeras kommer att minska ljudstörningarna på Brandholmen och lukten kommer att minska tack vare den mer effektiva slamhanteringen. Även miljön i stort kommer att dra nytta av ett mer effektivt reningsverk på Brandholmen genom minskade utsläpp av växthusgaser. Behovet av fjärrvärme och medföljande koldioxidutsläpp kommer också att minska.

- Ombyggnaden gör också att vi säkrar att vi kan möta myndighetskraven på avloppsreningen i Nyköpings kommun. Vi får ett reningsverk som kan hantera det ökade tryck som kommer från en kommun i tillväxt, säger Therése Sandberg.

Kommunstyrelsen beslutade den 15 juni att ge Tekniska divisionen 55 miljoner kronor för ombyggnaden av Brandholmens reningsverk.

Om du har frågor

Kontakta Kommunservice, Tekniska divisionen på 0155-24 88 00 eller driftchef Therése Sandberg på tfn 0155-24 81 72

Text: Fredrik Hägg