Bra resultat för Nyköping i Kvinnofridsbarometern

14 april 2015

Kvinnofridsbarometern är en undersökning av kommunernas arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Nyköping hamnar på plats fem i undersökningen.

Att Nyköping kommer högt upp i rankingen beror bland annat på att

  • vi har specialutbildade kvinnofridshandläggare som arbetar med enskilda ärenden.
  • vi har en övergripande kvinnofridssamordnare.
  • vi arbetar långsiktigt tillsammans med kvinnojouren Mira.
  • vi har insatser för våldsutsatta, både vuxna, barn och förövare.
  • vi har mätbara mål, en stategi och en beslutad politisk handlingsplan.

– Självfallet är vi nöjda över resultatet! Det visar på ett starkt engagemang för frågan i kommunen, inte bara politiskt utan också på lednings- och medarbetarnivå. Vi har mycket engagerade och kunniga medarbetare inom division Social omsorg. Men det finns naturligtvis områden som vi måste utveckla, säger Therese Dolk, samordnare får våld i nära relation.

– Jag är både stolt och glad över resultatet i Kvinnofridsbarometern. Vår samordnare utbildar i många olika verksamheter inom kommunen, men är även ute i föreningar och olika råd -  och det är bra. Vi behöver alla bli bättre på att förebygga och arbeta mot våld i nära relation. Det är ett ansvar för var och en och hela Nyköpings kommun, säger Ann Malmström, divisionschef Social omsorg.

Drygt 200 kommuner har svarat på frågorna i Kvinnofridsbarometern som är sammanställd av organisationen Unizon som består av över 120 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer mot sexuella övergrepp.