Bästa resultatet hittills i årets skräpmätning

9 november 2015

Nyköping har en ren stadskärna visar årets skräpmätning – men fimpar är fortfarande ett problem.

Mätningen görs av organisationen Håll Sverige Rent, Statistiska Centralbyrån (SCB) och de kommuner som anmält sitt intresse.

- Det är tredje gången vi mäter nedskräpningen i Nyköping och det är glädjande att se att de tidigare goda resultaten håller i sig och att vi faktiskt ser ytterligare förbättringar. Jämfört med andra kommuner ligger vi bra till. Vi lägger ner mycket pengar och resurser på att städa och mätningen visar att insatserna ger effekt, säger Helena Göransson, driftchef på Parkavdelningen.

Fimpen - liten och miljöfarlig

Det vanligaste skräpet i Nyköpings centrum är detsamma som vid de tidigare mätningarna - cigarettfimpen. Den ligger i topp även hos andra kommuner. En miljard fimpar slängs varje år på svenska gator och torg.

Det skadliga är filtret som stoppar en del av cigarettens farliga ämnen från att nå människan. När filtret når marken hamnar exempelvis nickel och kadmium istället i naturen.

- Efter tidigare mätningar har vi placerat ut fler askkoppar och antalet fimpar på Nyköpings gator och torg har minskat. Men de är fortfarande ett stort problem. Att just fimpar slängs på marken i så hög omfattning kan bero på att många inte ser det som nedskräpning, säger Helena Göransson.

Fakta

2011 uppmättes 3,97 skräp per område, 2012 var resultatet något högre med 4,36. I år hade antalet skräpartiklar minskat till 2,74 per yta.

Skräpmätningen utförs varje år i Sverige. Kommunerna väljer själva om de vill delta. Mätningen är en del av Nyköpings kommuns förebyggande arbete mot nedskräpning. I år var tredje gången som Nyköpings kommun deltog. Mätningen görs på sommaren och anordnas av den ideella organisationen Håll Sverige Rent. I samarbete med SCB har en metod där slumpmässigt valda platser i stadskärnan mäts. Totalt mäts skräpet på cirka 200 platser vid varje tillfälle. Varje mätpunkt är på 10 m² och alla skräpartiklar som hittas i området noteras.

Cigarettfimpar utgör två tredjedelar av alla skräpartiklar i svenska städer enligt Statistiska centralbyrån (SCB).