Avtal öppnar för lokal mat på förskolor

7 december 2015

Det nya livsmedelsavtalet för förskolorna och Ålberga skola som lagar maten själva har höjda djurskyddskrav och förbud mot onödiga tillsatser, det öppnar också för lokal mat från fyra producenter.

Av Nyköpings 37 kommunala förskolor är det 19 som har egen kock som lagar maten på plats. Detsamma gäller Ålberga skola. Det nya livsmedelsavtalet gäller dem och reglerar de varor som köps in till matlagningen. Avtalet omfattar köp av livsmedel för cirka 25 miljoner kronor per år och är gemensamt för Gnesta, Trosa, Oxelösund och Nyköping.

Några nyheter i avtalet:

  • Djurskyddskraven är höjda. Köttet som köps in ska komma från djur som inte matats med antibiotika eller plågats i långa transporter.
  • Det ska vara hög kvalitet på råvarorna och inga onödiga tillsatser. Glutamat och industriframställda transfetter är exempel på sådant som inte får förekomma.
  • En del av maten ska vara lokalproducerad.

De flesta matvaror ska köpas från grossisten Martin & Servera. Det blir också möjligt att köpa en mindre del från de lokala producenterna Allt om måltiden, Rinkeby Gård, Sörmlands skafferi och Producentföreningen Rheum (levererar bara till Trosa och Gnesta).

Studiebesök hos de lokala producenterna

- Syftet är att få använda de råvaror som produceras småskaligt i och omkring Sörmland. Det finns också ett pedagogiskt syfte där tanken är att de lokala producenterna ska kunna ta emot skolklasser på studiebesök, säger Malin Hagerström (MP), kommunalråd i Nyköping.

Kockarna börjar köpa in matvaror enligt det nya avtalet från december 2015, det sträcker sig fram till november 2018 och kan därefter förlängas med ytterligare ett år.

- Jag är glad över avtalet. Framför allt för de höjda djurskyddskraven som nu ligger i samma nivå som resten av skolmaten som Sodexo lagar. Det är också roligt att lokala producenter kommer in. Livsmedelsupphandlingar är komplexa och det är en extra nivå att vi fått till ett gemensamt avtal med de andra kommunerna.

Alla inblandade kost-och upphandlingsspecialister har gjort ett kanonjobb, säger Helene Musslinder tf upphandlingschef i Nyköping.

I Oxelösund, Trosa och Gnesta gäller livsmedelsavtalet för alla kommunala förskolor, skolor och äldreboenden. Särskilt för dem gäller också att mejeriprodukter kan köpas in från Skånemejerier.

Kontakt för frågor

Nyköping:
Camilla Larsson
Måltidskonsulent
Tfn 0155 24 80 14
camilla.larsson@nykoping.se

Trosa:
Kerstin Tibbling
Måltidschef
Tfn 0156-523 24
kerstin.tibbling@trosa.se

Oxelösund:
Rita Saarimaa
Kostchef
Tfn 0155-381 36
rita.saarimaa@oxelosund.se

Gnesta:
Camilla Zingmark
Enhetschef kostenheten
Tfn 0158-275 286
camilla.zingmark@gnesta.se