Åtgärder på gång för en bättre styrning av skolan

2 november 2015

Ekonomisk obalans och kritik mot styrningen av skolan resulterade i att kommunstyrelsen under våren beställde en utredning av skolans verksamhet. Måndag 9 november presenteras utredningen för kommunstyrelsen.

En politisk styrgrupp kommer att analysera resultatet och komma med förslag på åtgärder. Gruppen ska bestå av representanter för partierna i kommunstyrelsen.

Utredningen berör såväl politisk styrning som tjänstemannaledning, resultatanalys av enskilda skolor och förskolors resultat 2014 samt bedömning av hur Nyköping står sig i relation till andra kommuner i landet

- Flera av de förslag som rapporten lägger fram är inte så överraskande utan bekräftar det som diskuterats det senaste året, säger kommundirektör Erik Carlgren. I många delar har arbetet redan påbörjats som också framgår av delårsbokslut 2015. Nu fortsätter vi att analysera utredningen i en styrgrupp som sedan drar slutsatser och föreslår åtgärder. 

- I styrgruppen för skolutredningen räknar jag med att vi ska få fram åtgärder som alla kan stå bakom och som leder skolan framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

Mycket är dock redan igång:
• Ny HR-chef är på plats och har börjat arbetet med att förändra inom personalområdet för att stötta divisionen.

• Nya chefen för Barn Utbildning Kultur tillträder den 1 december och har stort intresse och kompetens inom styrning och ledning. Hon kommer särskilt att jobba med de brister som identifierats i organisationen.

Sammantaget konstaterar utredarna att Nyköpings skolor och förskolor har tillräckliga resurser för att klara att hålla budget och nå bra resultat.