Alla gårdsnamn får en siffra i adressen

18 maj 2015

Just nu får alla gårdsnamn på landsbygden runt om i Sverige en siffra i adressen. Nuvarande postadresser fungerar för posten, men inte räddningstjänsten och ambulansen, färdtjänsten och taxi med flera. De som berörs behöver inte göra någon adressändring.

Adresser i Sverige ska vara unika och de ska hänga ihop med en särskild byggnad. Därför får alla som inte tidigare har haft något nummer efter gårdsnamnet nu en 1 (etta) sist i adressen. Observera att det inte är frågan om en helt ny adress. De som berörs behöver inte göra någon adressändring.

Exempel på hur en adress ska vara uppbyggd enligt standarden

Om adressen tidigare hade ett gårdsnamn utan siffra så ska adressen nu vara, till exempel, Vackerby Algården 1, det vill säga "traktnamn", "gårdsnamn" och "en siffra".

Ingen adressändring behöver göras – använd adressen om du vill

De som är berörda av förändringen behöver inte göra några ändringar hos Posten eller Folkbokföringen. Siffran kommer att finnas med på brev från bland annat myndigheter.

Det är upp till var och en om man vill använda sin siffra i gårdsnamnet eller inte i sin privata posthantering.

Information via webbplatsen nykoping.se

I Nyköpings kommun är det flera tusen adresser som kompletteras med en siffra i adressen vilket gör att informationen endast förmedlas via webbplatsen nykoping.se och via pressinformation. De nya adresserna på landsbygden i Nyköpings kommun kommer att registreras både i ett gemensamt adressregister för hela landet och i Nyköpings kommuns register och databaser. Varje kommun bestämmer hur belägenhetsadresserna ska se ut inom ramen för svensk standard för adresser.

För fastighetsägare

Fastighetsägare bör informera sina hyresgäster om den ändrade adressen.

Har du frågor?

Kontakta Anna Selander, chef för Kartenheten på Samhällsbyggnad i Nyköpings kommun. e-post: kartenheten@nykoping.se eller ring 0155-45 7906.

Bakgrund till arbetet

Lantmäteriet och alla kommuner ska följa Svensk adresstandards (SIS) rekommendationer vad gäller belägenhetsadresser i Fastighetsregistrets adressdel. År 2007 ändrades adresstandarden som innebar att alla belägenhetsadresser ska ha en siffra som komplement till adressnamnet och det gäller även adresser med gårdsnamn. Detta för att underlätta databashantering mot olika myndigheter som till exempel räddningstjänst, taxi, färdtjänst och Skatteverkets folkbokföring.