Så här kom graffitiväggen till

Nyköpings ungdomar ville ha en graffitivägg, ungdomsfullmäktige jobbade fram det politiska beslutet och väggen invigdes av kända graffitikonstnärer sommaren 2013. Här kan du läsa om den resan. 

Initiativet till graffitiväggen kom från Nyköpings Ungdomsfullmäktige, efter önskemål från Nyköpings ungdomar. Nyköpings kommun ville också lyfta fram graffitin som konstform.

Vår dåvarande stadsträdgårdsmästare Cecilia Behm skapade en plats för väggen i Nyköpings hamn. Cecilia hade ett nära samarbete med graffitikonstnärer genom Robin Rundström - representant från Graffitifrämjandet.

Var ska infotavla och soptunnor stå?

Christian Hårleman från Kultur- och fritidsnämnden, Anna Hedin grafisk formgivare och dåvarande stadsträdgårdsmästare Cecilia Behm vid skissen för graffitiväggen. På det här mötet diskuterades hur infotavla och soptunnor skulle stå för att passa platsen, målarna och renhållningsfolket bäst.

Invigningen 

Flera av graffitisveriges stora målare var på plats när Nyköpings graffitivägg invigdes i strålande sol lördag 8 juni, 2013.

– Jag är så himla stolt över mig själv och mina ungdomar att vi har slitit med det här, att det verkar uppskattas av så många och att så många från graffitisverige är här, sa Linn Lidberg, samordnare för Nyköpings Ungdomsfullmäktige som har tagit initiativet till graffitiväggen.

Under dagen passerade såväl unga som gamla genom området och såg hur graffitikonsten växte fram på väggarna.

Graffitikonstnärer på plats: Ikaroz & Klottrarna, Awone & Tyme, Rabeks & Ekoe och Fröken Ågren & Emmilou. Se hur väggarna premiärmålas av dem.

Urban Granström (S) kommunalråd i Nyköpings kommun var en av flera talare på invigningen.

– Nyköping ska utvecklas som stad med öppenhet, tolerans, kultur och konst, det här är ett sådant exempel. Graffitiväggen bidrar till att Nyköping blir en öppen och spännande plats att leva på, sa han.

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: