Meny

Kompiskortet

Det kan vara svårt för personer med olika funktionsnedsättningar att aktivt ta del av idrott, fritid och kultur. Därför införs Kompiskortet - med principen gå 2 betala för 1. Det är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet och din förening kan vara med.

Kompiskortet är en möjlighet för den som har en funktionsnedsättning att tillsammans med en kompis ta del av olika aktiviteter och arrangemang. Det kan vara entré, träningsavgift, medlemskap och biljetter.

Vad är Kompiskortet?

Med Kompiskortet får personen ta med sig en kompis som extra stöd, hjälp och sällskap. Medföljarens uppdrag är att stötta personen att delta i en aktivitet.

Personen med funktionsnedsättning betalar fullt pris och medföljaren går in utan kostnad. Principen är gå 2 betala för 1.

Hur ansluter sig en förening/organisation till Kompiskortet?

Kompiskortet är ett koncept som finns i flera andra kommuner och det är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet. Här kan föreningsliv, organisationer och aktörer inom kultur- och fritidsområdet göra stor skillnad.

Bestäm först vad kompiskortet ska gälla för i er verksamhet till exempel: fri entré/medverkan vid särskilda tillfällen, pass, dagar och tider eller vid särskilda arrangemang. All medverkan är frivillig och sker på eget initiativ.

Anslut er förening eller organisation till kompiskortet

Vem kan ansöka om Kompiskortet?

Den som har en insats enligt LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade), i Nyköpings Kommun, har möjlighet att ansöka om Kompiskortet. Kortet är gratis.

Den som beviljats ett Kompiskort får ett kort som bevis. Individen som har Kompiskortet bestämmer själv vem som följer med vid varje tillfälle.

På den lättlästa sidan finns mer information för den som har en insats enligt LSS och vill ansöka om ett Kompiskort.

Hittills är följande aktörer anslutna till Kompiskortet:

 • Barnkulturcentrum, Nyköpings Kommun

Kompiskortet gäller för alla aktiviteter såsom skaparverkstad, dans-, film- och teaterföreställningar och kurser. Barnkulturcentrum vänder sig till barn och ungdomar men alla aktiviteter är för alla åldrar. Programmet med aktiviteter och upplevelser, tider och platser, finns dels att hämta på biblioteket, turistbyrån, Rosvalla och på webben.

 • F11 Museum

Gå 2 för priset av en ordinarie öppettider, med guide/värd. Museibyggnaderna (3 st.) är handikappanpassade. Fri parkering med ca 40 meter till Flygplanshallen.

 • Femörefortet

Gå 2 betala för 1 vid ordinarie visningar i Femörefortet. Vid uppvisande av Kompiskortet går din medföljare in gratis. Observera att Femörefortet är delvis handikappanpassat.

 • Friluftsfrämjandet

Gäller ordinarie öppettider, gäller för liftkort och skidhyra. Gå 2 betala för 1, du betalar liftkortet och din medföljare får fritt liftkort och skidhyra. Under förutsättning att det är du som står i fokus på skidåkningen. Kompiskortet gäller inte i kaféet.

 • Friskis & Svettis Nyköping

Gå 2 betala för 1, gäller på gymmet och alla drop-in pass. Drop-in passen är de pass som inte behöver bokas, dessa pass hålls i stora salen.

 • Hargs BK

Vid uppvisande av Kompiskortet går du och din medföljare in gratis på alla Hargs BKs hemmamatcher på Folkungavallen.

 • Hjortensbergsbadet Medley

Vid köp av medlemskap får du tillgång till gruppträningspass, bad och gym. Med Kompiskortet får du ta med dig en medföljare som alltid går in gratis i ditt sällskap. Är du mellan 12-15 år måste din medföljare ha fyllt 18 år. Gäller endast Hjortensbergsbadet, och Stenkulla träningscenter.

Vid engångsentré fungerar Kompiskortet bara på bemannad anläggning, Hjortensbergsbadet.

 • Hälsomagasinet

Vid köp av medlemskap får du tillgång till gruppträningspass och gym. Med kompiskortet får du ta med dig en medföljare som alltid går in gratis i ditt sällskap. Är du mellan 12-15 år måste din medföljare ha fyllt 18 år. Kontakta Hälsomagasinet så hjälper de dig med vilket medlemskap som passar dig bäst.

 • IFK Nyköping

Gå 2 för 1 på alla IFK Nyköpings seniormatcher i handboll och fotboll. 

 • Nyköpings BIS Fotboll

Gå in gratis på alla seriematcher. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/personal in gratis i ditt sällskap.

 • Nyköpings Dansanta Fötter

Vid uppvisande av Kompiskortet går ledsagare/medföljare/danspartner in gratis vid våra danser på Träffen. Hiss och handikapptoalett finns.

 • Nyköping Gripen Hockey

Gå in gratis på alla träningsmatcher och seriematcher. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/personal in gratis i ditt sällskap.

 • Nyköpings Golfklubb

Övning på rangen: Poletter 2 för 1, fritt spel på korthålsbanan och övningsområden (officiellt HCP behövs ej).

Måndagar och torsdagar: Spel på banorna, halv greenfree för kortinnehavaren och fritt inträde för medföljaren. Medföljande kompis måste ha officiellt HCP.

Ring innan för att kontrollera tillgängliga speltider, utrustning finns att låna.

 • Onyx Innebandy

Gå två betala för en på alla våra hemmamatcher

 • SMK Nyköping

SMK Nyköping ger ägaren av Kompiskortet och den medföljande kompisen fritt inträde på alla tävlingar, vid uppvisande av Kompiskortet.

 • Stigtomta IF Fotboll

Gå in gratis på alla seniormatcher. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/ledsagare in gratis i ditt sällskap.

 • Öster Malma Wildlife Park

Vid uppvisande av Kompiskortet får din medföljare fritt inträde till Wildlife Park oavsett säsong.

 • Gumshallen

Spela racketsport, använda gymmet och motionsträna under dagtid.
Vid uppvisande av Kompiskortet gäller ”Gå 2 betala för 1”.
Observera att hyrrack och/eller förbrukningsmaterial är exkluderat men självklart finns att tillgå. Är du under 16 år måste din medföljare ha fyllt 18 år

 • Palstorps äventyrsgård 

 Gå 2 betala för 1 vid ordinarie öppettider på Palstorps äventyrsgård. Vid uppvisande av Kompiskortet går din medföljare in gratis. Observera att Palstorps äventyrsgård ej är handikappanpassat.

 • Nyköpings tennisklubb

50% rabatt vid bokning av bana. Gäller både inom- och utomhus.  Bokas via mejl på info@nykopingstk.se

 

 

Kontakta oss

Fritidskoordinator

Annette Lerjebäck
Telefon 0155-45 77 54
fritidskoordinator@nykoping.se

 

 

Division Social Omsorg
Forsgränd 12 
611 83 Nyköping

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: