Meny
Brandmän i full utrustning

Brandman, styrkeledare och yttre befäl

På brandstationen i Nyköping finns heltidsanställda brandmän, styrkeledare och yttre befäl.

Brandman

Brandmän vid Sörmlandskustens räddningstjänst arbetar aktivt med att förebygga olyckor genom att informera och utbilda i säkerhetsfrågor under den tid det inte är utryckning. Det innebär att de jobbar med allt från att utbilda skolbarn eller hemtjänstpersonal till att släcka en brand eller bistå vid en trafikolycka, översvämning eller utsläpp av olja och farliga kemikalier.

De åker även på så kallad lyfthjälp åt till exempel hemtjänsten och IVPA-larm = I Väntan På Ambulans, vilket innebär att en brandman kan utföra livsuppehållande åtgärder tills ambulanspersonal är på plats.

Arbetet som brandman kan vara riskfyllt. Som brandman måste man ha god samarbetsförmåga och vara i god kondition, såväl fysiskt som psykiskt. Man kan inte lida av höjd- eller cellskräck.

Styrkeledare

Som styrkeledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst leder och fördelar man arbetet inom styrkan (arbetslaget som består av 1 befäl + 4 brandmän) på stationen och vid ett räddningsuppdrag. Utbildningen till styrkeledare (räddningsledare A) sker oftast inom ramen för anställningen vid räddningstjänsten.

Yttre befäl

Den operativa funktionen som yttre befäl innebär att man är räddningsledare vid komplicerade räddningsinsatser eller när flera styrkor medverkar vid en händelse. Vid nätter och helger medverkar man också på larm för att hålla numerären i den operativa styrkan.

Man kan även fungera som stöd åt styrkeledaren ute på plats, vilket kan ske från annan plats än skadeplats. I funktionen ingår även att ha ett strategiskt ansvar för hela regionens operativa organisation. Utbildningen (räddningsledare A + B och/eller tillsyn A + B) sker oftast inom ramen för anställningen inom räddningstjänsten.

Insatsledare ute på skadeplats med röd hjälm och texten Räddningsledare på ryggen

Kontakta oss

Sörmlandskustens räddningstjänst

0155-24 75 00
raddningstjansten@nykoping.se

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: