Meny

Vi startar nytt samarbete med Södertörns brandförsvarsförbund

Måndag den 18 november startar ett nytt samarbete om utalarmering och ledning mellan Sörmlandskustens räddningstjänst och Södertörns brandförsvarsförbund. 

Samarbetet innebär att räddningsstyrkor från respektive räddningstjänst larmas ut och leds från Räddningscentralen Stockholms län som drivs av Södertörns brandförsvarsförbund.

- De senaste tio åren har antalet larm i våra fyra kommuner, Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund, ökat från 1 100 till 1 600 larm per år. Nuvarande dimensionering och utformning är 20 år gammal och dagens larmfrekvens ställer nya krav. De två senaste somrarnas händelser med många och stora skogsbränder har också gjort det tydligt att vi behöver ingå i ett större sammanhang med bättre förmåga att leda flera samtidiga insatser eller komplexa räddningsinsatser, säger Patrik Kullman, räddningschef Sörmlandskustens räddningstjänst.

De räddningsstyrkor som är snabbast tillgängliga och mest lämpliga ska larmas ut, oavsett kommun och om de tillhör Sörmlandskustens räddningstjänst eller Södertörns brandförsvarsförbund. Det kan också innebära att räddningsstyrkor från båda organisationerna samarbetar på en skadeplats. Totalt sett blir det en effektivare och robustare räddningstjänst med bättre ledningsförmåga.

- Ett mer utvecklat samarbete med Sörmlandskustens räddningstjänst stärker vår gemensamma förmåga för ledning och genomförande av räddningsinsats. De samlade resurserna ska användas så effektivt som möjligt oavsett kommuntillhörighet och bidra till att uppnå ett så bra resultat för medborgarna som möjligt vid en händelse, säger Hillevi Engström, förbundsdirektör Södertörns brandförsvarsförbund. 

I Södertörns brandförsvarsförbund ingår kommunerna Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö. 

I Sörmlandskustens räddningstjänst ingår kommunerna Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund.