Meny

Var försiktig med våreldningen

Nu är våren här och många vill elda och grilla utomhus. Du behöver inte anmäla eldning till oss på räddningstjänsten men tänk på att du alltid eldar på egen risk och eget ansvar. Här får du tips för säker eldning.

Det enda som är tillåtet att elda på egen tomt är trädgårdsavfall såsom löv, ris och grenar. Allt annat ska köras iväg till din kommuns återvinningscentral. Om du vill elda något annat än trädgårdsavfall måste du söka tillstånd hos din kommuns miljöenhet.

Läs våra råd om hur du eldar säkert.

Valborgsmässoeld

Ska du tända ett bål finns en del att tänka på. Bland annat att du kan behöva tillstånd, ha alltid släckutrustning till hands och lämna inte platsen utan uppsikt. Vid offentliga eldar på allmän mark, till exempel Valborgsmässoeld, måste du söka tillstånd hos polisen. Läs våra råd om Valborgsmässoeldar.

Tänk på att särskilda rekommendationer gäller på grund av coronapandemin. Max åtta personer får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Polisen kan ställa in eller upplösa en tillställning som har fler än åtta deltagare. Läs mer på krisinformation.se

Läs mer om regionala rekommendationer på Region Sörmlands webbplats.

Du eldar alltid på egen risk

Räddningstjänsten godkänner ingen eldning. Eldning sker alltid på egen risk. Du ansvarar för eldningen och dess eventuella konsekvenser ända till dess att glöden har svalnat.

Trots att räddningstjänsten inte godkänner några eldningar kan du ändå ringa till oss på 08-721 22 00 och informera om att du kommer elda. På så sätt vet vi att det pågår en eldning om någon skulle ringa till SOS Alarm för att man ser rök eller lågor.

Elda och grilla i naturen

Var alltid försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du grillar på campingkök, vid en eldplats eller röker. Tänk på att det är torrt i fjolårsgräset. Brandriskprognosen finns i appen BRANDRSIK UTE. Appen kan laddas ner i App Store eller Google Play.