Meny

Sverige får två vattenskopande flygplan stationerade på Skavsta

Nu får Sverige förstärkning för att släcka skogsbränder från luften. Två vattenskopande flygplan stationeras på Stockholm Skavsta flygplats.

Det står klart sedan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nyligen tecknat avtal med Saab. Planen stationeras på Stockholm Skavsta flygplats från och med slutet av maj.

Flygens uppdrag är att förstärka förmågan att släcka bränder från luften. Inte bara i Sverige utan i norra Europa.

De närmaste månaderna kommer MSB tillsammans med Sabb att utveckla arbetssätt för hur flygplanen ska användas. Det sker i nära samarbete med kommunal räddningstjänst och EU. Stockholm Skavsta har tidigare haft ett ”Skopan”-plan stationerat på försök under två säsonger för flera år sedan. Redan då ville många ha planet kvar men beslutet blev att samverka med andra länder om resurserna. Efter de senaste årens torka och bränder har behovet av skopande vattenbombare fått en mycket högre prioritet och är nu ett led i regeringsuppdraget att stärka Sveriges beredskap.

Fakta om flygplanen

  • Flygplanen är av typen Air Tractor AT-802 Fire boss.
  • Planen kommer att baseras i Nyköping på Skavsta flygplats. Vid behov kan flygplanen baseras på annan ort.
  • Vattenkapacitet per fällning: 3 000 liter.
  • För 2020 har MSB budgeterat cirka 30 miljoner kronor fasta kostnader. Om flygplanen ansluts till EU finansierar EU 80-90 procent av kostnaden. Om flygplanen används av andra EU-länder står EU alternativt mottagarlandet för de operativa kostnaderna.

Läs mer på msb.se

 

Foto: MSB