Meny

Nu utrustas släckbilarna med brandvarnare

Alla släckbilar utrustas med brandvarnare från och med juni 2019.

I släckbilarna i Gnesta, Trosa, Oxelösund och Nyköping kommer det att finnas brandvarnare som räddningstjänsten kommer att låna ut efter en brand hemma hos medborgare. 

- Brandvarnarna kommer vi att låna ut till fastighetsägare. Vi sätter upp en brandvarnare där det har brunnit, till exempel på vinden, och en i sovrummet eller i en hall. De två brandvarnarna kan prata med varandra. Om det av någon anledning skulle börja ryka eller brinna igen på vinden så kommer den andra brandvarnaren att börja tjuta. Inom en vecka kommer vi och hämtar tillbaka brandvarnarna, säger Andreas Blomquist, brandinspektör.

Utöver brandvarnarna finns möjlighet att även ta med en larmväska, så kallat mobilt automatiskt brandlarm.

- I larmväskan finns tre stycken detektorer. Detektorerna kan skicka en signal till larmväskan och larmväskan i sin tur skickar en signal till vår ledningsfunktion om att det sker en rökutveckling på samma ställe igen. Då kan vi komma snabbare tillbaka till platsen, säger Andreas Blomquist.

Larmväska och brandvarnare är en extra säkerhet för både fastighetsägaren och räddningstjänsten. 

- När vi lämnar platsen efter en insats kan vi förutsätta att allt är släckt men det kan fortfarande ligga och pyra utan att vi vet om det. Med brandvarnarna och larmväskan kan vi undvika att en brand uppstår igen efter att vi varit där och släckt, säger Andreas Blomquist.