Medborgarna får snabbare hjälp med Första insatsperson i Vagnhärad

Från 6 mars 2019 är en Första insatsperson stationerad i Vagnhärad. Med en Första insatsperson från räddningstjänsten blir hjälpen både närmare och snabbare för de som bor och vistas i och omkring Vagnhärad.

Första insatsperson (FIP) är en person i deltidsbrandkåren som har en utryckningsbil hemma eller på jobbet och som åker direkt till en olycksplats.

fip_vagnharad.jpg

FIP-bilen kommer synas på gator och torg runt om i Vagnhärad. Den som arbetar som Första insatsperson kommer ha bilen med sig i sitt vardagsliv för att alltid vara beredd att rycka ut om larmet går.

Fyra personer har utbildats till att vara FIP i Vagnhärad. De ingår i Trosas deltidsbrandmannastyrka men bor och/eller arbetar i Vagnhärad och kan därför rycka ut direkt utan att först behöva åka till brandstationen i Trosa vid larm. Sophia Lindgren är en av dem som ska arbeta som FIP.

- Det känns bra att kunna hjälpa till och vara först på plats. Jag kan förbereda styrkan från Trosa på vad de kommer att möta när de kommer fram till olycksplatsen, säger Sophia Lindgren.

FIP rycker ut på alltifrån brand och trafikolyckor till hjärtstopp och lyfthjälp och är den som kommer först till en olycksplats. Som FIP påbörjar man en insats och arbetsleder tills deltidsstyrkan från Trosa är på plats.

Styrkan med ett befäl och fyra brandmän larmas som vanligt men kan nu få en rapport från FIP:en som gör att de bättre kan förbereda sig och välja fordon utifrån händelse på ett mer effektivt sätt än tidigare.

- FIP är ett framgångsrikt koncept och vi har haft FIP i Trosa sedan 2014. Med den här utökningen i Vagnhärad blir hjälpen närmare och snabbare för de som bor och vistas i området kring Vagnhärad och även för olyckor som inträffar på E4, säger Peter Kangedal, funktionschef räddningsinsats.

Trosa kommun är med och finansierar det nya FIP-konceptet i Vagnhärad. Tomas Landskog (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Trosa kommenterar:

- Jag är jätteglad för att det här har blivit verklighet. Det är fantastiskt vad de som ska arbeta som FIP ställer upp för sin bygd och känner samhällsansvar.

press_fip_vagnharad1.jpg

Sophia Lindgren, FIP och deltidsbrandman och Rolf Olsson, platschef för Trosas beredskapsstyrka visar journalister vid en pressträff vad som finns i FIP-bilen.

Fakta om FIP

  • Konceptet Första insatsperson (FIP) finns runt om i hela landet och innebär att SOS-larm som berör det aktuella området också går ut till FIP. 
  • FIP arbetar dygnet runt, alla årets dagar.
  • I FIP-bilen finns pulversläckare, pulverlans, hjärtstartare, första hjälpen-kit, stege, borrmaskin och varningsutrustning i form av bloss, lampor och farthinder. Det finns även rökskydd för brandmannens eget skydd.
  • Inom Sörmlandskustens räddningstjänsts upptagningsområde finns FIP sedan tidigare i Nävekvarn, Gnesta, Oxelösund, Vrena och Trosa.