Meny

Lyckad satsning på ferieassistenter

Fyra ferieassistenter jobbade på räddningstjänsten under sommarlovet med uppgift att aktivera sysslolösa barn och ungdomar runt om i stan. De ordnade många uppskattade aktiviteter. Nu diskuteras en förlängning av deras anställningar.

Det här var det bästa sommarjobbet jag har haft tillsammans med mina kollegor och alla härliga barn och ungdomar, säger Mahbuba Gunduz, en av ferieassistenterna.

Både Nyköpings kommun och föreningar ordnar många gratisaktiviteter varje år för att uppmuntra och lotsa barn och ungdomar under sommarlovet.  I år anställde räddningstjänsten i Nyköpings kommun fyra ferieassistenter från 17 juni till 17 augusti. Deras löner finansierades av statliga pengar från Tillväxtverket.

De fyra ferieassistenterna framför en brandbil

De fyra ferieassistenterna Rasmus Sundberg, Mohamed Abdikarim, Mahbuba Gunduz och Saham Osman hittade jobbet på räddningstjänsten på olika sätt. En av dem hittade jobbet via Arbetsförmedlingen och de andra hittade jobbet på nykoping.se.

Under tio veckor planerade och ordnade ferieassistenterna många aktiviteter för barn och ungdomar utifrån deras önskemål runt om i bostadsområdena Arnö, Brandkärr, Stenkulla och centrum. De arbetade mellan kl. 13.00 och 22.00.

De ordnade allt från häng i områdena och på brandstationen, grillfest, fotbollsturnering, femkamp och bowling. De har även varit på Brevik.

- Brevik är ett ställe utanför Söderköping, där fick barnen testa på att åka zipline, skjuta bågskytte och bada. Vi åkte även till Gröna lund där ungdomarna fick åka massa karuseller och äta gott, säger Mahbuba Gunduz.

Rasmus, Mohamed, Mahbuba och Saham ville arbeta som ferieassistenter för att hjälpa andra ungdomar. Många barn och ungdomar har inget att göra på sommarlovet och de ville hjälpa till att ordna aktiviteter som barnen och ungdomarna var delaktiga i.

- Bland alla aktiviteter kände jag att FIFA-aktiviteten var roligast. Det var fullt av entusiasm bland spelarna, säger Rasmus Sundberg.

Men Mahbuba och Saham har en annan åsikt. De tyckte att dansaaktiviteterna var roligast. Utifrån ungdomarnas önskemål bokade de en dansare inom afrobeat från Uppsala. Utöver det tipsades ferieassistenterna om att boka in Ambra till en workshop på Rosvalla. Det kom minst 60 personer och dansade.

- Vi blev överraskade när vi såg hur många som kom på våra aktiviteter. Vi är så stolta över oss själva, säger alla fyra ferieassistenterna.

Nu diskuteras en förlängning då arbetet varit framgångsrikt.