Hoppa till innehåll

Krisberedskapsveckan 27 september - 3 oktober

Hur förberedd är du på en kris? Nästa vecka är det den nationella krisberedskapsveckan. Vi på räddningstjänsten och våra kommuner ordnar aktiviteter på temat.

Den nationella krisberedskapsveckan infaller vecka 39, 27 september-3 oktober. I år firar Sverige 100 år av demokrati och temat för årets vecka är just Demokrati. Kampanjen uppmärksammar hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar. Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

Tiden med covid-19 har gjort det tydligt för många hur det känns när vardagen vänds upp och ner, och gett en ökad insikt om att vi vanligtvis tar mycket för givet. Därför ligger fokus även på hemberedskap och motståndskraft.

Aktiviteter i kommunerna

Under veckan kommer Gnestas och Nyköpings stadsbibliotek ha utställningar och ett samarbete med Civilförsvarsförbundet och Försvarsutbildarna. Den 6 oktober kl.18-21 hålls en föreläsning på Gnesta stadsbibliotek på temat krisberedskap. En föreläsning som ger dig kunskaper om hur du klarar en kris.

Välkommen till biblioteken för att lära dig mer om krisberedskap!

Kampanjen kommer även att synas på kommunernas webbplatser och i sociala medier.

Vad behöver du ha hemma för att klara en kris?

Här kan du läsa mer om krisberedskap och vad som är viktigt att tänka på i en kris.

Om Krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som står bakom kampanjen.