Hoppa till innehåll

Idag hyllar vi våra deltidsbrandmän

Idag den 7 september är det Brandman på jobbet-dagen. En nationell dag som uppmärksammar alla deltidsbrandmän som vid sidan av sitt ordinarie jobb är beredd att rycka ut om larmet går.

I Sverige finns cirka 16 000 brandmän. Av dem är över 10 000 deltidsanställda och utgör en bärande del av svensk räddningstjänst. Deltidsbrandmän är en viktig resurs i samhällets säkerhets- och trygghetsarbete och en tillgång i säkerhetsarbetet hos sina arbetsgivare.

Inom Sörmlandskustens räddningstjänst har vi ca 100 deltidsanställda brandmän som rycker ut från sitt ordinarie jobb eller hemmet när larmet går. De har beredskap var tredje vecka och åker ut på allt ifrån bränder och trafikolyckor till sjukvårdslarm. Vi har beredskapsstationer i Trosa, Gnesta, Oxelösund och Vrena.

Tack till alla deltidsbrandmän och till alla arbetsgivare som gör det möjligt!

Är du nyfiken på jobbet som deltidsbrandman? Läs mer här på vår webbplats.

Fakta Brandman på jobbet-dagen

Brandman på jobbet-dagen är en nationell dag som genomförs för tredje året i rad. Dagen vill synliggöra deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare – och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten. Kampanjen uppmanar alla deltidsbrandmän att gå klädda i en del av sin brandmannautrustning på jobbet den dagen.

Bakom kampanjen står Sveriges räddningstjänster genom RRB - Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor.