Toppbild

Barndomen väntar inte

Har du och din familj möjlighet att öppna ert hem för ett barn eller ungdom som behöver en stabil och kärleksfull tillvaro? Just nu söker vi fler familjehem och jourhem.

Skicka intresseanmälan

– En liten vardagssituation som många tar för givet kan vara en stor utmaning för en annan. Det säger Janne som är familjehem och berättar att det handlar om att se barnens behov och hitta vägar för barnen att hantera eller vänja sig vid det de kan ha svårt för i vardagen.

Ett barn eller en tonåring som placeras i ett familjehem kommer ofta från en tillvaro med sociala problem. Det kan därför finnas utmaningar som följer med uppdraget. Men det ger också mycket tillbaka berättar flera familje- och jourhem.

– Det är viktigt att lägga kraven åt sidan och göra så gott man kan. Våga också vara öppna med om det inte fungerar, det finns alltid hjälp att få, säger Annelie som är jourhem.

Catharina, som är familjehem, säger att hon tror att många har fått uppfattningen om att det är svårare än vad det är att vara familjehem.

Allt som behövs är lite sunt förnuft, trygghet och kärlek
- Catharina -

Att vara ett familjehem eller jourhem är att göra en stor insats för ett barn eller en ungdom. Har du och din familj möjlighet att ställa upp? Skicka oss en intresseanmälan så kontaktar vi dig och pratar vidare. Du har inte bundit dig till något. 

Skicka intresseanmälan

Läs mer om vad det innebär att vara familjehem

Har du frågor? Kontakta familjehemsenheten via familjehem@nykoping.se eller ring 0155-24 80 00. 

Personliga berättelser från familjehem och jourhem

Varför har de valt att vara familjehem eller jourhem? Vilka utmaningar har de haft? Hur har kontakten med socialtjänsten och den biologiska familjen fungerat? Läs om olika personers upplevelser av att vara familjehem eller jourhem:

Svartvit porträttbild på Catharina
Man behöver inte vara en supermänniska

Jag tror att många fått uppfattningen att det är svårare än vad det är att vara familjehem. Men det behöver inte vara så märkvärdigt, det räcker fint med en vanlig familj som är lite extra trygg. Läs om Catharinas upplevelse av att vara familjehem. 

Svartvit bild på Göran och Lena
Det berikar på flera plan

Gör det bara! Våga ta chansen. Har man hjärtat på rätta stället och är nyfiken på barnet som kommer då kommer det gå jättebra. Läs Lenas och Görans upplevelser av att vara familjehem. 

Svartvit bild på två barn som springer
Det måste finnas tid, värme och kärlek

Vissa placeringar har såklart varit tuffa och det är mycket jobb men vi har fått så mycket tillbaka. Bara man är villig att ge det tid och finnas där och lyssna. Läs Jannes upplevelse av att vara familjehem. 

Svartvit bild på vass och ben i luften, liten flicka är upplyft på benen
Alla barn har sin historia och sitt arv

Jag tycker att man ska gå in i det med öppna ögon. Det är också viktigt att lägga kraven åt sidan och göra så gott man kan. Våga också vara öppna med om det inte fungerar, det finns alltid hjälp att få. Läs Annelis upplevelse av att vara familjehem och jourhem.