Meny

Anhörigcenter

Har du en familjemedlem eller en vän som behöver mycket stöd och hjälp från dig? Att vara den som hjälper kan ibland kännas tungt. Vi erbjuder dig stöd och möjlighet att få kontakt med andra i din situation.

Anhörigcenter

Har du en familjemedlem, en nära släkting, en vän eller en granne som behöver mycket stöd och hjälp från dig? Att vara den som hjälper kan ibland kännas tungt. Vi erbjuder dig stöd och möjlighet att få kontakt med andra i din situation.

Som anhörig är du ovärderlig men ibland behöver du också få stöd och tid för dig själv för att orka. 

Kanske känner du igen dig i någon av situationerna:

  • Mina föräldrar ringer mig varje dag och vill att jag kommer dit. Mamma har blivit sjukare och pappa har svårt att orka.
  • Jag är orolig för min son som använder nätdroger och är nästan aldrig hemma. När han kommer hem vill han bara ha pengar. Jag har ständig ångest för att polisen ska ringa och säga att han är död.
  • Min make klarar sig inte utan mitt stöd. Jag är orolig för att något ska hända honom när jag är på mitt arbete.
  • Min mamma har en psykisk sjukdom och ringer mig många gånger varje dag. Hon kräver mycket tid och uppmärksamhet från mig och jag orkar inte så mycket i mitt eget liv.
  • Mitt vuxna barn blir utsatt för våld i sin relation. Det gör mig mycket orolig och bekymrad.
  • Jag har en dotter som har asperger och adhd. Hon gör inget på dagarna och går ut sent på kvällen. Jag har inte tid och ork för något eget liv och oroar mig för att hon inte kommer att kunna flytta hemifrån.

Vem kan kontakta oss?

Kommunens Anhörigcenter är öppet för dig som är över 18 år och som vårdar eller stöttar en närstående. Du kan ringa eller mejla till oss. Du behöver inte uppge ditt namn. Vi har tystnadsplikt och lämnar inte ut några uppgifter om någon.

Stödet är kostnadsfritt

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning och möjlighet till personliga stödsamtal. Vi erbjuder också tematräffar, föreläsningar och anhöriggrupper med personer som har liknande situationer. 

Exempel på stöd du kan få:

  • Stödsamtal – I ett samtal kan du få hjälp att sortera dina tankar och funderingar. Samtalet kan vi ha på Anhörigcenter, per telefon eller via Skype. 
  • Anhöriggrupper – I en anhöriggrupp kan du få ökad kunskap. Du kan få kraft av erfarenhetsutbyte tillsammans med andra i liknande situation. Du kan läsa mer på sidan om anhöriggrupp: Anhöriggrupp startar när tillräckligt många är anmälda. 
  • Information och stöd –Vi kan hjälpa dig med information om vad det finns för stöd att få. Vi kan också hjälpa dig med kontakter.
  • Föreläsningar och tematräffar – Anhörigcenter anordnar föreläsningar och tematräffar som kan ge dig ökad kunskap, inspiration och möjlighet att träffa andra i liknande situation.  

Se Anhörigcenters program för hösten 2019 längre ned på sidan. 

Programmet finns också i PDF här. 

Anhörigvårdarkort

Anhörigvårdarkortet bärs av den som vårdar en närstående. På kortet skriver du information om vem som ska kontaktas till exempel om en olycka inträffar.

Du som vårdar en närstående är välkommen att hämta ett anhörigvårdarkort i receptionen i stadshuset på Stora torget eller på Anhörigcenter på Odd Fellows gränd 1.

Samarbete med föreningar

Vi samarbetar med föreningar och andra verksamheter inom kommunen och landstinget som också erbjuder anhörigstöd. Vi informerar dig om den hjälp som finns att få - och kan hänvisa dig vidare till rätt ställe.

Läs även mer om anhörigstöd på 1177 och på Nationellt kompetenscentrum anhöriga.

Förening som vill samarbeta?

Är du med i en förening som skulle ha glädje och nytta av att samarbeta med Anhörigcenter? Hör gärna av dig.

 

International - Information på andra språk

Do you need information in other langugaes?

ربية - Arabiska om Anhörigcenter

فارسی - Persiska om Anhörigcenter

af Soomaali - Somaliska om Anhörigcenter

English - engelska om Anhörigcenter

Tigrinja - Tigrinja om Anhörigcenter

Kontakta oss

Anhörigcenter

Monica Berg

0155-45 74 10
Om du inte får svar, lämna gärna ett meddelande så ringer vi upp.

anhorigcenter@nykoping.se

Besöksadress Anhörigcenter och demenssjuksköterska:
Odd Fellows gränd 1
611 32 Nyköping

Har du frågor om demens?
Kontakta demenssjuksköterska Åsa Pihlström.

0155-24 80 10 

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: