Rekordstort deltagande i årets Åttologi

För fjärde året i rad släpptes Åttologin – en samling noveller skrivna av åttondeklassare på Nyköpings högstadium. Årets tema är ”gränser” och i år är det rekordmånga som deltagit, hela 260 elever. Novellsamlingen släpptes under högtidliga former tisdagen den 28 maj på Omega och Alpha.

Temat ”gränser” har delats in i fem områden; ”Gränser mellan liv och död, Gränser mellan verkligheter, Kärlekens- och vänskapens gränser, Bortom lagens gräns, Människor utan gränser och Ut i gränslösheten”. 

- Eleverna har skrivit sina noveller som en del av svensklektionerna, som sedan jag och min kollega Anni Agelii samlat in, berättar Jörgen Leidebrant, skolbibliotekarie på Alpha.  Eleverna har varit väldigt kreativa med att hitta vinklingar på temat och det var väldigt kul att få visa eleverna den färdiga produkten. 

Novellerna är översiktligt korrekturlästa av Jörgen och Anni med syfte att göra dem läsbara i tryckt form. Omslaget till boken är formgett av den lokala konstnären Lena Appel. I boken finns också ett antal bilder på egna omslag som eleverna skapat till sina noveller på bildlektionerna. 

Omslag Åttolgi 2019 Lena Appel.jpg

Mest uppskattade bidragen uppmuntrades

I varje klass har lärarna fått välja ut den novell de tycker bäst om. Dessa gick vidare till en större röstning där svensklärare, skolledning, elever och utomstående personer lagt sin röst och poäng på det bidrag de uppskattat mest. På releasen presenterades dessa bidrag där 16 novellförfattare uppmuntrades med biobiljetter och de fyra med flest poäng fick presentkort värde 1000 kronor för shopping i Nyköping.

På releasen deltog Propellerteatern som framförde en teater inspirerad av elevnovellerna.