Nyköpings högstadium får pengar från Skapande skola för andra året i rad

2020 fick Nyköpings högstadium pengar från Skapande skola och Kulturrådet första gången, för att utveckla skrivprojektet ”Åttologin” så att även elever i årskurs 7 och 9 kunde omfattas. Med årets bidrag på 98 000 kronor kan projektet nu fortsätta växa.

- Projektet vänder sig till alla tre årskurserna på Nyköpings högstadium och hakar i moment som läraren redan genomför, men gör något mer av det. Närmare bestämt handlar det om elevernas arbete med sagor i årskurs 7, novellskrivande i årskurs 8 och låtskrivande i årskurs 9, berättar Jörgen Leidebrant, bibliotekarie på Nyköpings högstadium.

I botten ligger "Åttologi"-projektet för årskurs 8. Det har nu pågått sedan läsåret 2015/16 och handlar om att noveller från elever i årskurs 8 sätts samman till en tryckt antologibok. Projektet börjar på hösten med ett författarbesök och eleverna får varje år ett nytt tema att skriva utifrån. Årets tema har varit ”Att stå upp för någon”. I slutet av maj blir det sen release för hela årskurs 8 (datum för årets release är ännu inte bestämt).

- I årskurs 7 skriver eleverna egna sagor, efter att ha gått igenom sagogenren på svensklektionerna. Under detta läsår har vi haft ett samarbete med Teater Sörmland, som sätter upp en av elevernas sagor som ett teaterstycke. Det planerar vi att fortsätta med även nästa läsår. Dessutom animerar eleverna sina egna sagor och är med i en tävling om bästa animation på skolan, berättar Jörgen Leidebrant.

I årskurs nio handlar det om ett samarbete mellan ämnena svenska och musik. På svenskan arbetar eleverna fram texterna och på musiken tonsätts dessa på något sätt. I år har eleverna fått tillgång till filmer från Ordkanon, om spoken word, och från artisten Frida Öhrn, om låtskrivande. Även dessa samarbeten är planerade att fortsätta under nästa år.

Läs mer om Skapande skola hos Kulturrådet