Meny

Digital release för Åttologin

Den 28 maj är det release för årets upplaga av Åttologin. I år kommer releasen att vara digital och alla skolans elever deltar i sina respektive klassrum. Under releasen kommer nominerade noveller att få sin poäng och man kommer även att få ta del av när en elev läser upp ur sin novell.

Temat för det femte året som Åttologin görs är ”(o)hållbar framtid” och 179 noveller från elever i årskurs åtta kommer att vara med. De nominerade novellerna är 20 till antalet och svensklärarna i årskurs åtta har nominerat en novell var från sina klasser och projektledarna, tillika bibliotekarierna, Anni Agélii och Jörgen Leidebrant har valt ut två vardera. Precis som tidigare år så kommer de mest uppskattade bidragen att vinna priser.

- Plats ett, två och tre vinner ett presentkort på 1000 kronor och plats 4-20 vinner presentkort på 150 kronor. Presentkorten gäller i butiker i Nyköping och brukar uppskattas av alla elever, säger Jörgen Leidebrant, bibliotekarie och projektledare för Åttologin.

Torsdagen den 28 maj klockan 10.00 – 11.00 presenteras årets Åttologi för alla elever i årskurs 8 på Nyköpings högstadium. Det är ett förinspelat program där eleverna kommer att få göra en resa genom Åttologin tillsammans med Jörgen och Anni. Även musikframträdanden och uppläsning av noveller ingår. På slutet presenteras de nominerade novellerna och vinnarna.

Tävling för de som tittar

I år finns det även en tävling kopplad till releasen och programmet, där det gäller att eleverna som tittar är uppmärksamma. De ska finna fem fel, fem saker som har förändrats runt Anni, Jörgen och bakgrunden under programmets gång. Vinsten är 100 kronor att köpa fika för i caféet.

Vad är Åttologin?

Åttologin är en tryckt novellsamling som elever i årskurs 8 bidragit med noveller till. Texterna har eleverna skrivit och arbetat med i svenskundervisningen. Det är frivilligt att delta i novellskrivandet och i den tryckta boken. Texterna bearbetas lite rent språkligt av Jörgen Leidebrant och Anni Agélii innan publicering.