Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet ger dig möjlighet till en eftertraktad yrkesutbildning. Utbildningen genomförs i moderna verkstadslokaler av lärare med mångårig erfarenhet inom de fordonstekniska yrkena. Efter utbildningen har du de kunskaper som behövs för att arbeta som till exempel mekaniker för personbil, lastbil och mobila maskiner, lackerare eller som yrkesförare.

Programmet riktar sig till dig som vill:

  • utbilda dig till mekaniker av personbilar, mobila maskiner, lastbilar eller till yrkesförare,
  • förstå de mekaniska och elektroniska system som får ett modernt fordon att fungera,
  • möta kunder på ett servicemässigt sätt,
  • jobba självständigt och i team vilket kräver initiativförmåga och intresse för teknisk problemlösning,
  • utföra transporter av olika slag inom Sverige såväl som ute i Europa, i moderna lastbilar.
  • jobba med karosseri och lackering.

Den grundutbildning du får på vårt fordons- och transportprogram är i huvudsak förlagd till våra moderna utbildningslokaler vid Skavsta flygplats. Till din hjälp finns ett lärarteam med mycket goda yrkeskunskaper såväl som pedagogiska kunskaper.

Genom praktik, ofta på företag i regionen, blir du del av en yrkesgemenskap, får inblick i företagande och knyter viktiga kontakter för framtiden. Det ger dig goda chanser att bli anställd efter slutförd examen. Du kan också läsa extra kurser i till exempel svenska och engelska för att sedan kunna studera vidare på högskola.

Programmet erbjuder fyra inriktningar:

Lastbil och mobila maskiner

Du utbildar dig till antingen maskinmekaniker eller lastbilsmekaniker. Du utbildas inom hydraulik, pneumatik och elektronik. Den tekniska utvecklingen har gått framåt de senaste åren och felsökning och programmering med PC är dagliga arbetsmoment på serviceverkstan och ute i fält.

Att vara mekaniker innebär eget ansvar, ofta med egen servicebuss direkt mot kunden vilket innebär att social kompetens är viktigt. Stor variation på arbetsuppgifter och olika fordonstyper i branschen gör att du ständigt kan utvecklas och lära dig nya moment. Maskin/lastbilsteknik ger dig en bred allmänteknisk utbildning som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. sledare.
I poängplanen för läsåret 19/20 kan du se hur kurser och ämnen är fördelade under dina tre år.

Personbil

Som bilmekaniker behöver du vara både praktiskt lagd och förstå tekniska system. Bilens många mekaniska system styrs idag av elektronik och datorer via CAN-system. Detta ställer krav på noggrannhet och att kunna ta till sig ny teknik. Att kunna hantera kontakten med kunden är betydelsefullt. I poängplanen för läsåret 19/20 kan du se hur kurser och ämnen är fördelade under dina tre år.

Transport

Inom inriktning Transport är den företagsförlagda utbildningen drygt 15 veckor. Det ger dig en omfattande yrkesträning under verkliga förhållanden och av utbildade handledare.  I poängplanen för läsåret 19/20 kan du se hur kurser och ämnen är fördelade under dina tre år.

Karosseri och lackering

Detta är i huvudsak en lärlingsutbildning där de inriktningsspecifika kurserna så som Karosseriteknik och Lackeringsteknik kommer att genomföras ute på företag. Övriga kurser läses på skolan.  I poängplanen för läsåret 19/20 kan du se hur kurser och ämnen är fördelade under dina tre år.

 

Hos oss har du möjlighet att ta körkort

Förutom B och C-kort så erbjuder vi även CE-kortet, förutom yrkeskompetensbeviset, på transportinriktningen. Vi erbjuder även körkortsutbildning till de fordonselever som sköter sin närvaro och har gott studieresultat.

Kontakta oss

Ansvarig skolledare
Jonas Axelsson
073 - 773 71 43
jonas.axelsson@nykoping.se

Studie- och yrkesvägledare
Lena Bergman
0155 - 45 76 98
lena.bergman@nykoping.se

Kontakt Skavsta
0155-24 89 87
nykopingsgymnasium@nykoping.se

Besöksadress: General Schybergs väg 10

Kontaktformulär